Скандален певец се хвърли да защитава Лозан Панов

Певецът и композитор ALEK SANDAR засне провокативното видео в столичната Съдебна палата

Скандален певец се хвърли да защитава Лозан Панов | StandartNews.com

Певецът и композитор ALEK SANDAR, който в последните дни се намира във вихъра на сериозен скандал, предизвикан от заснемането на провокативното видео към най-новата му песен "Yerba" в столичната Съдебна палата, излезе с отворено писмо до медиите, което по същество звучи като защитна пледоария в подкрепа на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) и стопанин на съдебната сграда – архитектурен паметник Лозан Панов, пише "Правен свят".

В обръщението си ALEK SANDAR окачествява негативната обществена и институционална реакция от страна на Висшия съдебен съвет и редица магистрати, правоприлагащи в същата съдебна сграда, спрямо видеото, зовящо за легализиране на наркотици и включващо в сюжета си разголени дами и въоръжени мъже, като лобистки натиск за смяната "на ръководството на Съдебната палата".

Междувременно, тази теза почти напълно се припокрива с изказаното от самия Панов становище в рамките на заседанието на Пленума на ВСС от миналия четвъртък, когато съдебните кадровици остро реагираха на допуснатото от него заснемане на подобно видео в Съдебната палата и поискаха управлението й да бъде отнето от неговите правомощия, поради очевидно несправяне със задачата. Тогава единственото, което председателят на ВКС успя да каже, бе, че се чувства атакуван и няма вина за случилото се.

Впечатление прави и признанието на младия творец, че при сключването на договора за отдаването на сградата под наем срещу 800 лв. между продуцентите на клипа и ВКС, в него не е фигурирала клауза, с която да се предвижда какъвто и да било контрол над създадения продукт. Последното противоречи на взетото през 2018 година решение от страна на ВСС за сключването на договори за заснемане на филми и клипове в съдебните сгради в страната, както и на примерния договор-образец, приет тогава от кадровиците. Не само това - липсата на подобна клауза противоречи и на Закона за културното наследство, за каквото всъщност е обявена Съдебната палата в София. "В договора, който е подписан няма клауза в която ръководството на ВКС и стопанинът на сградата на Съдебната палата да налагат цензура на художествения продукт. Видеото и песента са обект на авторско право", признава ALEK SANDAR.

В писмото си изпълнителят освен това напълно очаквано твърди, че видеото "е глобален продукт", зад който стои голям бюджет, популярни имена и всеки е подходил изключително професионално към песента и видеото".

"Винаги съм се стремял песните и клиповете ми да бъдат с професионално звучене, визия, уникални костюми, места за снимки и перфектна работа на режисьора и целия екип. В "Yerba" фоайето на красивата сграда на Съдебната Палата е превърната в декор от междугалактическа банка "Yerbank" и всичко е подчинено на художествената измислица. Действието се развива в бъдещето, където извънземните се опитват да властват над живота и умовете на хората. Главите на хората след контакт с извънземно стават по-големи, очите им издължени. Никъде в клипа няма и не е имало дете с пистолет... .)

Никъде в кадрите заснети във фоайето на Съдебната Палата няма голи жени. Трите танцьорки са облечени във Full-Body-Suit / трико. Защо трябва тези красиви жени в костюм да бъдат обиждани като "леки жени"? Това е клевета и дискриминация! Категорично заявявам, че в текста на песента няма никакви директни призиви за използване на наркотици. Yerba е енергийна био-напитка от билки, съществуваща във формата на сок, чай, кафе, Yerba Mate и др.", гласи още обръщението на изпълнителя.

В заключение той споделя, че намира за "недопустимо, Висшият Съдебен Съвет на България, на фона на глобалната пандемия и уличени по обществено значими дела по ключови убийства и престъпни схеми, да дискутира с часове един забавен видео клип-cartoon, в жанр Сатира", и призовава всеки да изгледа новото му видео "Yerba" в YouTube и сам да реши дали е "скандално" и "обиждащо правосъдната система".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай