Сийка Милева към Кутев:Прокуратурата не е сезирана според закона

Единици случаите в последния месец, в които прокуратурата е сезирана за извършени нарушения, каза говорителят на главния прокурор

Сийка Милева към Кутев:Прокуратурата не е сезирана според закона | StandartNews.com

Факт е, че разкриването на престъпления е в правомощията на МВР.  Но е факт е, че са единици случаите в последния месец, в които прокуратурата е сезирана за извършени нарушения. Това коментира говорителят на главния прокурор Сийка Милева в предаването на БНт "Денят започва с Георги Любенов".

Тя пожела да отговори в ефира на обвинения от събота на говорителя на служебното правителство Антон Кутев, че държавното обвинение не реагира бързо на разкритите нарушения от служебния кабинет.

Прокуратурата напоследък се самосезира, а не се уведомява по законовия ред. Говоренето по медиите е част от демакрацията, но всеки, който констатира данни за нарушения, е длъжен да сезира компетентнти органи. Прокуратурата ще продължи да работи в пълно съответствие на закона и в  интерес на гражданите, увери Сийка Милева.

Тя определи като незаконосъобразно налагането от политици на срокове за водене на разследвания.

"Всички знаем, че в момента се намираме в предизборна кампания, но за пореден път заявявам, че няма да допуснем прокуратурата да бъде въвличана в противоборството между партиите. Заради това бих искала да уверя българските граждани, че прокуратурата ще продължи да работи в пълно съответствие със закона и само в техен интерес", заяви още Милева.

Тя отказа да коментира политически изказвания, които "влизат в противоречие с принципите на правовата държава и разделението на властите.

Според нея  "поставянето от политици на условия за това как да се провеждат дадени разследванията и в какви срокове , по никакъв начин не съответстват на принципите на правовата държава и на демократичния свят, от който България е част, а разбира се и противоречат на закона".

"Със съжаление трябва да отбележа, че в рамките само на един месец, ставаме свидетели на втори коментар на г-н Кутев за работата на прокуратурата. Разликата е, че първият път той едва ли не упрекваше колегите за тяхната активност. Сега изглежда е обратното. Но това не е същественото. Защото много по-важно е както винаги сме го почертавали, че прокуратурата следва да си взаимодейства в съответствие с правомощията си със останалите власти, което е в интерес на всеки отделен български гражданин и цялото ни общество", завърши Милева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай