Понеделник,

Сийка Милева към Кутев:Прокуратурата не е сезирана според закона

От: Стандарт -
226
Сийка Милева към Кутев:Прокуратурата не е сезирана според закона
A
A
A

Факт е, че разкриването на престъпления е в правомощията на МВР.  Но е факт е, че са единици случаите в последния месец, в които прокуратурата е сезирана за извършени нарушения. Това коментира говорителят на главния прокурор Сийка Милева в предаването на БНт "Денят започва с Георги Любенов".

Тя пожела да отговори в ефира на обвинения от събота на говорителя на служебното правителство Антон Кутев, че държавното обвинение не реагира бързо на разкритите нарушения от служебния кабинет.

Прокуратурата напоследък се самосезира, а не се уведомява по законовия ред. Говоренето по медиите е част от демакрацията, но всеки, който констатира данни за нарушения, е длъжен да сезира компетентнти органи. Прокуратурата ще продължи да работи в пълно съответствие на закона и в  интерес на гражданите, увери Сийка Милева.

Тя определи като незаконосъобразно налагането от политици на срокове за водене на разследвания.

"Всички знаем, че в момента се намираме в предизборна кампания, но за пореден път заявявам, че няма да допуснем прокуратурата да бъде въвличана в противоборството между партиите. Заради това бих искала да уверя българските граждани, че прокуратурата ще продължи да работи в пълно съответствие със закона и само в техен интерес", заяви още Милева.

Тя отказа да коментира политически изказвания, които "влизат в противоречие с принципите на правовата държава и разделението на властите.

Според нея  "поставянето от политици на условия за това как да се провеждат дадени разследванията и в какви срокове , по никакъв начин не съответстват на принципите на правовата държава и на демократичния свят, от който България е част, а разбира се и противоречат на закона".

"Със съжаление трябва да отбележа, че в рамките само на един месец, ставаме свидетели на втори коментар на г-н Кутев за работата на прокуратурата. Разликата е, че първият път той едва ли не упрекваше колегите за тяхната активност. Сега изглежда е обратното. Но това не е същественото. Защото много по-важно е както винаги сме го почертавали, че прокуратурата следва да си взаимодейства в съответствие с правомощията си със останалите власти, което е в интерес на всеки отделен български гражданин и цялото ни общество", завърши Милева.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички