Шпионската афера влезе и в The Wall Street Journal

Изданието излезе с материал

Шпионската афера влезе и в The Wall Street Journal | StandartNews.com

В началото на декември високопоставен служител на българското министерство на отбраната седна на бюрото си, извади черен смартфон на Samsung и прекара следващите час и 20 минути в щракване на снимки на класифицирани военни документи на работния си компютър. Снимките, за които се твърди, че са предназначени за лидера на руска шпионска мрежа, включват чувствителна информация за реактивни изтребители F-16, според записи, публикувани от българските власти. „Миналия път предоставихте много материали. Четири партиди“, каза ръководителят на шпионската мрежа. „Видях какво имаше на флашката. Добри неща."

Така започва статия на The Wall Street Journal за шпионския скандал у нас. Авторитетното издание излезе с публикация, след като и Си Ен Ен пусна обширен материал за аферата. По нея петима души, работели в полза на Русия, са в ареста, а по искане на прокуратурата Външно министерство обяви двама руски дипломани за персона нон грата. Вчера европейските лидери подкрепиха българската прокуратура, по-рано рамо за България дадоха генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен.

„Миналата седмица властите в България, член на Организацията на Северноатлантическия договор, заявиха, че са разбили руски шпионска мрежа, която събира информация за Москва за военния алианс на НАТО, Централното разузнавателно управление на САЩ, Украйна и конфликта в спорната Територията на Южен Кавказ на Нагорни Карабах”, продължава материалът на The Wall Street Journal. Ето какво още пише изданието, цитирано от ПИК:

Петима мъже и една жена, включително предполагаемия ръководител, бяха арестувани и обвинени в шпионаж в това, което българските прокурори наричат ​​най-големия шпионски удар в страната след Студената война.

Русия използва дългогодишни връзки и симпатии с по-малките и по-уязвими членове на НАТО и Европейския съюз, за ​​да развие шпионски мрежи и да получи достъп до западните тайни. Публикуваните от прокурорите записи показват, че в ерата на усъвършенстваното кибер шпиониране Москва все още цени човешката интелигентност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай