Шокиращи разкрития за "Хемус"! Къде са отишли 60 млн. от саковете?

Скандалът продължава да гърми

Шокиращи разкрития за "Хемус"! Къде са отишли 60 млн. от саковете? | StandartNews.com

"От близо 84 млн. за Лот 5 на АМ "Хемус" – 60 млн. са изнесени кеш в сакове и чували". Това разкри преди ден на брифинг на Бойко Рашков и МВР Атанас Илков от ГДНП. Къде са тези пари и за кого са били предназначени? Отговор на този въпрос, който вълнува цялата държава, даде зам.-шефът на ГДБОП Любомир Николов в предаването „Тази събота“ на бТВ.

Липсващите 60 милиона лева накрая стигат до един обикновен човек, каза Николов.

„Нашето разследване стигна до фирми фантоми, които са изтеглили тези суми пари в деня или на следващия ден след постъпването им. Всички тези пари се обединяват в едно лице, което също сме установили“, каза Николов.

По думите му става въпрос за човек, който няма политическа кариера, който не е свързан с нито една политическа партия и, който няма никаква строителна дейност. „Случайно лице, на което е поставена задача да усвои тези средства и да пренесе тези пари“, каза Николов.

Той посочи, че „обикновеният човек“ на върха на „пирамидата“ не е бил задържан до момента.

Коя е банката, от която е изтеглена крупната сума?

„Банката е установена по категоричен начин, но за момента ще запазим в тайна коя е тя“, каза Николов.

По думите му е разговаряно със служители на банката, които са извършили физически конкретните операции по теглене на големите суми пари.

„При тях са дошли лица, които са поискали да изтеглят тези суми в кеш. Имало е и лица, които са отишли без предупреждение“, каза Николов. При подобно теглене на толкова големи суми пари се заплаща такса към банката. В случая тя е била от порядъка на 20-30 хиляди лева.

„Не са заплатили тези такси и са изтеглили парите“, каза Николов.

Хората, които са теглили големите суми пари са били задържани, разпитани – включително и пред съдия, и освободени.

Предстои тепърва да се установи къде физически се намират тези пари.

Николов коментира още, че категорично не става въпрос за политическо мероприятие във връзка с предстоящите парламентарни избори. „Ние наблюдавахме замесените лица в продължение на месец, месец и половина. Установихме офиси и домашни адреси, където биха могли да бъдат открити или укрити важни документи, които имат отношение към престъпната дейност. В един момент, може би породено от действията на службата и някои медийни изяви, тези лица предприеха действия по укриване или унищожаване на тези документи“, каза Николов.

По думите му унищожението на документите е спряно навреме.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай