СГС: Няма да допуснем съдът да остане без ръководство

СГС: Няма да допуснем съдът да остане без ръководство  | StandartNews.com

София. Ръководството на Софийския градски съд отговори със специално писмо до Висшия съдебен съвет по повод депозираното по-рано през деня искане от 15 градски съдии за оставката на председателя на съда Владимира Янева и заместниците й Петя Крънчева и Богдана Желявска. Публикуваме пълния текст на писмото:

"Уважаеми госпожи и господа – членове на Висшия съдебен съвет,
По повод постъпило писмо, подписано от съдии от Софийски градски съд, с апел да се оттегли ръководството на съда, заявяваме и молим да вземете предвид следното:

Ръководството на Софийски градски съд, заявява, че винаги е изпълнявало работата си по организационната дейност на съда добросъвестно и спазвайки стриктно закона.

Към настоящия момент по повод проблемите, относно системата за случайното разпределение на делата, въпреки, че не беше констатирана нередност в действията, свързани с разпределение на делата, бяха дадени от страна на Висшия съдебен съвет препоръки досежно оптимизиране организационното ръководство на съда, по тази дейност. Така дадените препоръки, касаещи промяна в административните функции на заместник- председателите, каквато не е извършвана от 2007 г., са изпълнени в цялост, с издадени нарочни заповеди и съответното техническо обезпечение.

През месец януари 2015 г., се очакват констатациите на Инспектората към Висшия съдебен съвет, относно цялостната работа на съда, във връзка с извършващата се планова проверка от Инспектората, започнала през началото на месец октомври 2014 г.
Въпросът, за надеждността на системата за случайното разпределение на делата, стои пред съдебната система като цяло и искания за оставка на ръководствата на съдилищата, които работят с нея, измества действителния проблем към тях.

Категорично заявяваме, че няма да допуснем в момент, в който текат множество проверки от различни компетентни институции по отношение работата на Софийски градски съд, същият да бъде оставен без
ръководство, което да носи отговорност за случващото се за неопределен период от време.
Ключовата роля на Софийски градски съд, свързана с работата му и абдикирането на ръководството в този момент от нея, ще доведе до хаос в цялата съдебна система".

15 съдии поискаха оставката на Янева

15 съдии от Софийския градски съд поискаха оставката на административния ръководител Владимира Янева и на заместниците й Богдана Желявска и Петя Крънчева. В писмо до Висшия съдебен съвет магистратите отбелязват, че искането им е заради съмненията около случайното разпределение на делата. "Поредният случай, в който в публичното пространство се изнесоха данни, поставящи под съмнение законосъобразното протичане на дело в Софийски градски съд, в конкретния казус - относно разпределението на търговско дело и дължимото равноправно третиране на страните по него", се казва в писмото. От своя страна от ръководството на СГС също отговориха с писмо. В него се казва, че се спазват дадените препоръки от кадровия орган на Темида. "Въпросът за надеждността на системата за случайното разпределение на делата стои пред съдебната система като цяло и искания за оставка на ръководствата на съдилищата, които работят с нея, измества действителния проблем към тях", се посочва в писмото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай