Съдът в Страсбург: Боядисването на паметник не нарушава закона

Асен Генов осъди България да плати 12 000 евро заради присъда

Съдът в Страсбург: Боядисването на паметник не нарушава закона | StandartNews.com

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург осъди България да плати близо 12 000 евро по делото, заведено срешу държавата от гражданските активисти Асен Генов и Цветелина Сърбинска. Двамата осъдиха държавата, след като бяха осъдени за хулиганство заради боядисването на паметника на партизаните пред централата на БСП на "Позитано" 20.

Според съда в Страсбург боядисването на паметника е израз на гражданска позиция и свободата на словото, която е нарушена от държавата. 

Генов и Сърбинска са арестувани близо до централата на БСП, а след това са обвинени в хулиганство.

Двамата първо са оправдани от Софийският районен съд с мотива, че няма доказателства, че точно те боядисали паметника със спрей. Съдът прие, че това не е хулиганство, а невербален израз на политически възгледи, както и че правото им на свободна на изразяване трябва да бъде защитено. 

Софийският градски съд осъди двамата с глоби от по 1500 лв за хулиганство.

Сега Европейският съд по правата на човека в Страсбург постанови, че боядисването на паметника е знак на политически протест и не е довело до никакво увреждане. В решението се казва, че паметникът пред централата на БСП е бил поставен по време на комунистическия режим в България и е ясно свързан с ценностите на тоталитарния режим.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай