Съдът остави Атанас Бобоков в ареста

Има достатъчно доказателства, че той е участник в престъпна група за опасни боклуци

Съдът остави Атанас Бобоков в ареста | StandartNews.com

Обвиняемият бизнесмен Атанас Бобоков ще продължи да лежи в ареста.

Съдът отхвърли молбата му за по-лека мярка и счете, че има достатъчно доказателства, че той е участник в престъпна група за обработка на опасни боклуци, предаде Канал 3.

Според защитата мярката на Атанас Бобоков не просто трябва да бъде променена, а той да бъде освободен, защото материалите по делото не разкривали никакви данни за извършено престъпление. Адвокатът на бизнесмена заяви в зала, че единствените доказателства на прокуратурата са извадени от контекста данни от свидетелски показания.

 На предходно заседание защитата поиска и медицинска експертиза за здравословното състояние на Атанас Бобоков, за да се провери позволява ли то да остане в ареста. Повод за това станало влошеното здраве на обвиняемия в ареста и проблем с коляното. Според заключението на вещото лице бизнесменът има известни здравословни проблеми, но може да бъде лекуван и ако остане задържан.

Самият Бобоков заяви пред съда, че няма общо с действия нарушаващи закона, а намерения боклук на фирмата му не е опасен. Той поиска от съда да бъде освободен от ареста заради здравословните си проблеми и за да се грижи са трите си деца.

Прокуратурата обаче беше категорична, че са събрани доказателства, че братя Бобокови са използвали кухи фирми за обработка на опасния отпадък, използвали са площадки на дружества, които не са били в състояние да оползотворяват боклука, получавали са съдействие от вече бившият зам.-министър на екологията и обвиняем по същото дело - Красимир Живков. Затова и държавното обвинение смята, че ако мярката на Атанас Бобоков бъде намалена на  по-лека, бизнесменът може да  извърши нови престъпления или да повлияе на делото.

Общо 7 са обвиняемите за схемата с  боклука. Братът на Атанас Бобоков, Пламен Бобоков остана на свобода, срещу парична гаранция още в началото на делото. Първоначално тя беше определена на 1 млн. лв., а впоследствие намалена на 10 хил. лв. Пламен Бобоков е обвиняем и по второ дело, за търговия с влияние.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай