Съдия в Благоевград разпитва във Фейсбук Месинджър

Свидетелят не можеше да дойде за разпит в България от Великобритания месеци наред

Съдия в Благоевград разпитва във Фейсбук Месинджър | StandartNews.com

Първи международен разпит на свидетел-очевидец от разстояние, чрез платформата на Месинджър и Фейсбук се проведе в Районен съд-Благоевград, съобщава Struma.bg.

„Свидетелят не можеше да дойде за разпит в България от Великобритания месеци наред заради карантините и Covid-19, поради което в последното заседание бе включен за разпит направо от лондонското метро, докато пътуваше за работата си по време на обедната си почивка – единственото му свободно време през деня”, обясни съдия Екатерина Николова, която гледа делото.

„Така към арсенала от технически опции на съда ни за дистанционни разпити на свидетели и експерти по делата чрез платформите на Skype и Zoom се прибави и платформата на Messenger и Facebook”, добави съдийката.

„Струма“ вече писа, че миналата седмица пак съдия Николова проведе дистанционен разпит на трима софийски лекари по Скайп, които са вещи лица по дело за ПТП, по което подсъдим е шофьор, който през лятото на 2018 г. блъснал с джипа си 29-годишна жена, пресичала пешеходна пътека в района на гарата в града.

„Бързо, лесно и далеч по-евтино за бюджета на съда, защото спестихме пътни разходи и хонорар за явяване в зала“,  коментира съдия Екатерина Николова дистанционния разпит като инструмент за прилагането на електронно правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай