Съд решава екстрадирането на заподозрян британски терорист

28-годишния британски гражданин Дейвид Бодил беше заловен в село Любеново

Съд решава екстрадирането на заподозрян британски терорист | StandartNews.com

В Плевенския съд днес започва делото за екстрадирането на 28-годишния британски гражданин Дейвид Бодил, заловен в село Любеново. Той остана в ареста след като окръжният съд наложи мярка за неотклонение „Задържане под стража”.

Британският гражданин има издадена заповед за арест от Великобритания, тъй като е обвинен по Закона за взривните вещества от 1883 година, за което в неговата родина се предвижда доживотен затвор. При вземането на мярката във вчерашния ден стана ясно, че той не владее български език и се ползва преводач в залата. 

Окръжният съд в Плевен остави в ареста британския гражданин, живял в село Любеново. Решението може да бъде обжалвано в 3-дневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново. В залата се уточни, че през септември м.г. при претърсване в дома му в Англия са намерени вещества, течност и прах, написани на ръка рецепти за взривни смеси.

Има данни за още 4 престъпления на Дейвид Бодил в родината му, но те не са част от тази заповед за арест.

Самият Бодил заяви в съдебната зала, че не желае да бъде депортиран, съден и да лежи в затвор в родината си. Той добави, че това, за което е издирван и задържан, е "само хоби".

"Никого не съм наранил и не съм имал намерение да го правя", каза той и даде съгласие да бъде уведомено посолството и Обединеното кралство у нас. Делото за екстрадиция на британския гражданин започва днес следобед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай