Сарафов с важен ход по делото за Ферарио Спасов

Прокурорът Йордан Кожухаров е на изслушване при него

Сарафов с важен ход по делото за Ферарио Спасов | StandartNews.com

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов разпореди делото за смъртта на футболния треньор Ферарио Спасов да бъде иззето от Окръжната прокуратура във Велико Търново и да бъде изпратено на Ловешката, съобщи БНР.

Прокурорът Йордан Кожухаров, който пусна срещу "подписка" шофьора, причинил катастрофата, бе извикан днес при Сарафов.

Той беше извикан при Сарафов още вчера, малко след като стана ясно, че на причинилия катастрофата Начо Пантелеев е повдигнато обвинение, но не е задържан, въпреки твърденията на очевидци, че при хлъзгав път е ударил колата  на футболния треньор с много висока скорост.

Върховна касационна прокуратура започва проверка на работата на прокурора от ОП-Велико Търново, определил мярката за неотклонение на обвиняемия Н.П. по образуваното досъдебно производство без да са отчетени степента на обществена опасност на престъплението и други данни за личността на обвиняемия.

"В случая се касае за досъдебно производство от обществен интерес, при ръководството и надзора на което се оказва засилен обществен натиск, довел до съмнение за предубеденост и заинтересованост при упражняване на функциите по разследването", се посочва в постановлението на и.ф. главен прокурор.

Преди да влезе при Сарафов Кожухаров обясни лаконично защо е решил да пусне Пантелеев срещу подписка

"Делото няма експертиза и скоростта не може да бъде определена на този етап от разследването. Преди да излезе експертиза не можем да обвържем това нарушение със скоростта, с която се е движела колата. Даже не можем да кажем каква е била тя“, каза Кожухаров.

По думите му основното нарушение, за което са повдигнали, е загубата на контрол – поради мокрия път и едната гума най-вероятно е забуксувала, а колата се е отклонила при изпреварване вдясно и се е реализирало ПТП-то.

Кожухаров отрече твърдения в медиите, че книжката на Пантелеев не била отнета, както и че не му е била наложена забрана да напуска страната.

Припомняме, че вчера следобед Панталеев беше пуснат от ареста с най-леката мярка "подписка", без да му бъде отнета шофьорската книжка и без да получи забрана да напуска страната.

Почти денонощие след постановяването на тази мярка той е призован да предаде книжката, обяви адвокат Венцислав Фоти и допълни, че все още няма насрочена дата обвиняемият да даде показания за катастрофата.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай