Съдят касиер, присвоил 400 000 лв

Съдят касиер, присвоил 400 000 лв | StandartNews.com

Служителят от Благоевград залагал парите на хазарт

Бивш касиер в банка в Благоевград отива на съд заради 400 хиляди лева, отклонени от сметки на клиенти и от касовия оборот. Обвиняемият Момчил Тодоров използвал парите за хазарт.

Тодоров бил назначен в "Райфайзенбанк България" ЕАД - Офис 1 в Благоевград през 2000 г. Осем години по-късно бил преназначен на длъжност "Отговорен касиер". Колегите му го познавали като добър и съвестен служител и му имали доверие. През 2010 г. обаче изведнъж се появил сигнал за нарушения в касовата дейност на офиса. Започнал извънреден одит, а по това време Момчил Тодоров бил в платен годишен отпуск. Проверката установила липси на банкоматите, обслужвани от въпросния офис, и присвоявания от депозитни сметки на клиенти на банката. Установени били липси и от наличните пари в касата на Тодоров. Комисия констатирала също така, че за периода 25 септември 2008 до 18 ноември 2010 г., през който Тодоров обслужвал банкоматите, са се натрупали липси. Те се дължали на това, че Тодоров взимал суми, които се равняват на 405 000 лв. Касиерът отклонявал средства от сметките на определени клиенти и ги присвоявал. Сред нарочените от него сметки били тези на негови близки и познати, а друг критерий за подбор са били рядко обслужвани от титулярите сметки, по които не е имало много движение. Тодоров успял да отклони от сметките на 14 клиенти 119 878 евро и 173 274 лв., или общо 407 037.61 лв. В резултат на проверката била установена и липса от наличността на касата, на която той бил отговорен касиер, в размер на 1498.18 лв. и 100 евро. След като му изтекла отпуската през ноември 2010 г., Тодоров не се явил на работа и останал неоткриваем. По-късно той се свързал по телефона с един от колегите си и му продиктувал размери на сумите и депозитните сметки на клиенти на банката, които е присвоил, както и на чие име трябвало да бъдат върнати конкретните суми. В огнеупорната каса за съхранение на вещи на Тодоров бил намерен лист с изписани имена и посочени суми срещу тях.
По време на разследването било установено, че бившият касиер се увличал по хазартни игри, като правел залози в игрите "Еврофутбол" и "Тото". Изкушавал се от това да прави големи залози, като си мислел, че така си увеличава шанса за по-голяма печалба. С тази цел започнал да взема от паричните средства на банката, за да има възможност за по-големи залози, като стигал до еднократни такива в размер на 15 000 лв. Надявал се, че като получи голяма печалба от хазартни игри, с част от нея ще възстанови парите на банката. Осъзнавал, че не е редно да взема от парите, за които трябвало да се грижи, да ги пази и управлява, че трябвало да преустанови тези си действия, но натрупаните значителни дефицити били в твърде големи размери, които той нямал възможност да погаси без голяма печалба от хазарта.

След извършване на престъпленията Тодоров се укрил и продължителен период от време бил издирван с европейска заповед за арест. На 09.04.2014 г. измамникът бил задържан в Швейцария и предаден на българското правосъдие. Първоначално наложената мярка за неотклонение "задържане под стража" по-късно била изменена в "парична гаранция" в размер на 10 000 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай