Съдийката, заплашвана от Нотариуса, проговори. И смрази цяла България

Софийският градски съд е дал разрешение на прокуратурата да изземе информацията от двата телефона на убития

Съдийката, заплашвана от Нотариуса, проговори. И смрази цяла България | StandartNews.com

Съдия Владислава Цариградска, която е била 5 години заплашвана и тормозена от показно разстреляния в София Мартин Божанов – Нотариуса, проговори през бТВ за ужаса през който е минала.

Софийският градски съд е дал разрешение на прокуратурата да изземе информацията от двата телефона на Нотариуса. Очакванията на разследващите са да стигнат до контактите на убития със съдебната власт.

Разказът на съдия Владислава Цариградска дава ясна представа какво на практика означава търговия с влияние и притискане на магистрати. Цариградска е съдия в районния съд в Луковит. Дело, по което работи, е причина да попадне в полезрението на Божанов. Пет години тя и семейството ѝ живеят в страх, предаде бТВ и пусна интервю с Цариградска.

През октомври 2019 година съдия Владислава Цариградска прочита невярна информация за себе си. След това получава предупреждения чрез трети лица, че атаките ще продължат, ако не се откаже от едно дело. Тя не се съгласява. Така се среща с Мартин Божанов в съдебната зала.

„Когато категорично отказах да се отведа, Мартин Божанов загуби контрол, демонстративно обърна гръб, каза, че в тоя съд повече няма да стъпи, с еднозначни жестове ми показваше, че предстои нещо друго след мене: „Айде, побързай, че ми предстои да подам документи“, потупвайки мястото на часовника, което го нямаше“, разказва Владислава Цариградска, съдия в Окръжен съд – Плевен.

В залата остава само едни от зрителите на делото. Той е стар познат на съдия Цариградска.

„На висок тон, така че да бъде чут и отвън, като да отчете задачата, която му е дадена ми каза: „Нали знаеш какво ми се случи, нали знаеш, че бях в инвалидна количка“, казва тя.

Тогава министърът на правосъдието Даниел Кирилов назначава охрана на съдия Цариградска и специална техника в дома ѝ. Висшият съдебен съвет я изслушва, а ГДБОП прави разработка. Годината е вече 2022, а заплахите са спрели.

Защо от 2019 едва през 2023 година от прокуратурата ви обърнаха внимание и ви повикаха на един дълъг разговор?

Мога да Ви кажа какво подозирам. Разработката на ГДБОП, в която имам информация, че има данни не само за ОПГ, в която участва и Мартин Божанов, но в нея участват и още много магистрати. Въздържам се да кажа конкретни имена, защото на мен не ми е дадена възможност да се запозная с тези материали, не ми се дава възможност от прокуратурата.

Съдия Цариградска казва, че информацията за контактите на Божанов с висши магистрати е на разположение на прокуратурата от края на 2022 година. Но е разпитана едва миналия април. И атаките започват отначало.

„Можем да анализираме с Вас, да правим някакви изводи и вие стигате до единствения възможен - че това е машина за оказване на натиск и влияние, която най-вероятно работи по същия начин и на политическо ниво, но това са само предположения“, казва Цариградска.

Според Вас къде е краят в цялата тази история?

Краят е там, където е началото - в истината.

Как се живее така в продължение на 4 години с мисълта за Мартин Божанов, че може да те заплаши всеки момент?

За да разберете как се живее - ще ви разкажа преди около 2 години средното ми дете - сега е на 7, тогава е бил на 5, в един момент внезапно както вечеря и казва - „Хайде да поиграем на нещо“. И с баща му чакаме да видим каква игра иска и казва „Сега, ти ще бъдеш Гешев, ти ще бъдеш Мартин Божанов, а аз ще ще бъда Дремджиев“.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай