Съдии: Работата не ни е да натискаме копчета

Съдии: Работата не ни е да натискаме копчета | StandartNews.com

Подписка в подкрепа на ръководството на СГС събират в Съдебната палата

София. Съдии от цялата страна скочиха срещу опитите за внушение за манипулиране на случайния избор при определяне на делата. Според магистратите в момента се прави опит да се принизи работата им до натискането на едно копче. Голяма част от съдиите смятат, че в публичното пространство се изнасят неверни факти с цел да се провали дебатът за съдебната реформа и той да обслужи определени интереси.

Мнозина юристи са на мнение, че по този начин се уронва умишлено още повече общественият образ на съдебната система, и то само месец преди доклада на Еврокомисията за напредъка на България в областта право и вътрешен ред. От Асоциацията на съдиите, както и редица представители на неправителствения сектор заявиха, че категорично се противопоставят на оклеветяването на съдии. Магистратите декларират, че винаги са работили и ще продължават да работят за защита на правата и законите.

"Съдебната власт в България е независима, съдията решава делата си според фактите и доказателствата, представени от двете страни и съобразно закона и вътрешното си убеждение. Това е неговото призвание и това е смисълът на правосъдието, чиито основни принципи се спазват от векове", казват те.

От Висшия съдебен съвет пък са назначили редица проверки, чиито резултати ще бъдат ясни до края на следващата седмица. Те изказват острото си възмущение от безпрецедентния натиск, на който е подложен съдът и съдебната система като цяло. Един от основните аргументи на юристите е, че е недопустимо висящи дела, които не са преминали през инстанционен контрол, да се обсъждат публично и да бъдат създавани внушения за незаконосъобразност в действията на съда.

Нов софтуер разпределя делата

Кабинетът обмисля да изработи сигурен софтуер за разпределението на делата в съдебната система, съобщи правосъдният министър Христо Иванов пред bTV. "Проблемът е, че дори и настоящата поръчка не гарантира, че новият софтуер за разпределение на делата ще бъде сигурен", обясни Иванов. Според правосъдния министър ВСС трябва да завърши мандата си, за да се гарантира сигурността и независимостта му, а и следващите, които ще работят в него, да не се притесняват, че ще бъдат сменени със смяната на властта. От друга страна обаче, има обществена поносимост и търпимост и ако ВСС не осъзнае сериозността на проблема със случайното разпределение на делата и решаването му, то може би е по-добре да бъде сменен предсрочно, смята Иванов. Междувременно от Съюза на съдиите настояха ВСС да внесе яснота на какво се дължат нередностите в разпределението на делата в Софийския градски съд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай