Съд отказа арест на Ембака по ново обвинение

Съд отказа арест на  Ембака по ново обвинение  | StandartNews.com

Първанов вече ще отговаря за убийство по хулигански подбуди

Окръжният съд в Благоевград отказа във вторник да задържи в ареста Емил Първанов-Ембака по новото обвинение срещу него - убийство по хулигански подбуди. Той остава зад решетките по друго обвинение - за палеж, което му е повдигнато от Софийска градска прокуратура. "Съдът остави без разглеждане искането на прокуратурата в Благоевград. Според магистратите то е недопустимо, тъй като вече е взета мярка за неотклонение "подписка" спрямо лицето. Новото обвинение - за убийство по хулигански подбуди, му е предявено в присъствието на адвокат, Първанов се е запознал с него", уточниха от държавното обвинение. Благоевградската прокуратура ще протестира решението пред Софийски апелативен съд.

Миналата седмица САС го пусна срещу "подписка", тъй като на 9 юли изтече 8-месечният срок, в който може да е в ареста по предишното обвинение за убийство.

Емил Първанов-Ембака е обвинен в убийството на служител на строителната фирма "Агромах" на автомагистрала "Струма". Според защитата му срещу него е извършено противоправно нападение от Николай Чивиев на 26 юни миналата година. След убийството Емил Първанов се укри и остана в неизвестност пет месеца. На 9 ноември той изненадващо се предаде сам в Окръжна прокуратура - Благоевград.

Ембака ударил с камък своя опонент, този удар се оказал фатален за потърпевшия. "След удара Първанов не е бил нехаен и небрежен към неговото състояние, а го качил на кола и транспортирал до Спешен център в Сандански, но Чивиев, който е бивш френски легионер, издъхнал. Налице е разколебаване на повдигнатото обвинение в умишлено убийство по чл. 115 от Наказателния кодекс. След този инцидент средствата за масово осведомяване публикуваха закани и заплахи за живота на Първанов от близки и роднини на Чивиев. Негова защитна реакция е била да се укрие", твърдят адвокатите му. Те смятат, че може да се говори в случая за действия при неизбежна отбрана, на действия в състояние на силно раздразнение или причиняване на смърт по непредпазливост.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай