Роман Василев напуска прокуратурата

Роман Василев напуска прокуратурата | StandartNews.com

Обвинителят не каза защо си тръгва, ще ползва отпуски до 5 август

Прочулият се с крилатата фраза за "абсолютния престъпник" доскорошен зам. градски прокурор на София Роман Василев напуска съдебната система. Той депозира оставката си пред Висшия съдебен съвет и кадровиците я приеха с 15 положителни гласа и само един "въздържал се".

Обвинителят си тръгва окончателно на 5 август, откогато бе решено официално да бъде освободен. Така ще има време да приключи висящите си преписки и да използва полагащите му се дни от годишния отпуск, обясниха кадровиците. В заявлението си за напускане на съдебната система Василев е посочил единствено лични мотиви, стана ясно, без да се уточняват подробности. През годините на прокурорската си кариера името на Василев бе замесено в редица скандали и стана емблематично. Той стана заместник градски прокурор през 2006 г. и като такъв оглави стопанския и икономически отдел.

Един от най-запомнящите се и скандални случаи в неговата кариера бяха действията му по време на ареста на бившия военен министър Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов. Василев ще остане запомнен с произнесената тогава крилата фраза "Тъй като сте абсолютен престъпник, колеги, като към всеки друг престъпник - долу на земята" и разпореждането към Цонев да падне на колене, за да бъде заснет от оператора на МВР. Клипчето официално бе качено от пресцентъра на полицията и предизвика небивал обществен скандал.

Независимо от това тогавашният зам. градски обвинител се размина само с "порицание" от предишния състав на ВСС. Последната по-активна проява на Василев бе след парламентарните избори на 12 май 2013 г. Той бе главното действащо лице в "реалити" пресконференцията на прокуратурата, на която бяха показани част от иззетите над 350 000 фалшиви бюлетини от печатницата в Костинброд.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай