Ритоните на Божков отиват в НИМ

9 топ експерти на Националната съкровищница ще опаковат и пренесат 3000 антики

Ритоните на Божков отиват в НИМ | StandartNews.com
  • 9 топ експерти на Националната съкровищница ще опаковат и пренесат 3000 антики
  • Очаква се днес да започне изземването на антиките на Васил Божков

20-те безценни тракийски ритона на Васил Божков влизат в НИМ. Това е най-голямата колекция от ритони в света. Те заедно с останалите антики на бизнесмена ще бъдат преместени в Националната съкровищница по разпореждане на прокуратурата. От НИМ са получили инструкции да приемат колекцията от над 3000 предмета на Васил Божков.

НИМ е получил прокурорско постановление и писмо от Министерството на културата да приемат колекцията на Божков. 9 топ експерти на Националната съкровищница ще са заемат с опаковането и транспортирането на предметите. НИМ има огромен опит в това, изложбите в Лувъра, в Москва, както и изложенията на златните ни съкровища по цял свят, се организират от специалистите на НИМ. За пренасянето на съкровищата НИМ разполага със специални куфари и контейнери с вътрешни уплътнения.  

Античната колекцията на Васил Божков се съхранява в сградата на фирмата му, която е и музей.

Колекцията се оценява на 600 милиона евро, каза пред бТВ Божков като допълни, че цената е дадена преди години. Предложила я държава, която искала да прави нов музей. Тогава обаче колекцията била много по-малка. Сега сумата най-вероятно е поне двойна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай