Вторник,

Реформа! Районните съдии с норма за дела

От: СТАНДАРТ -
199
Реформа! Районните съдии с норма за дела
A
A
A

Районните съдии вече ще имат норма за дела. Това предвижда радикалният модел за реформа в съдебната система, който Съдийската колегия на ВСС гласува. 8 от кадровиците на Темида подкрепиха проекта, против бяха председателят на ВКС Лозан Панов, Цветинка Пашкунова, Олга Керелска и Атанаска Дишева, които се изказаха за други варианти на промяна. Севдалин Мавров гласува против всички предложения за реформа на съдебната карта.

Промените въвеждат норма на натовареност в районните съдилища в цялата страна. Тя ще е 43-46 дела месечно на съдия, а в окръжните и апелативните – 8.3-8.6 дела месечно на съдия.

Приетият модел предвижда окръжните съдилища да станат първоинстанционни, а районните съдилища - териториални отделения, като се запазят районните съдилища в областните градове и някои други, които имат много дела за разглеждане.

Запазват се Апелативните съдилища във Велико Търново, Варна, Бургас и Пловдив, а към Софийския апелативен съд се създават две териториални отделения.

Районните съдилища и териториални отделения ще гледат заповедни производства, обезпечения, по Семейния кодекс, по Закона за защита от домашно насилие, охранителни производства, наказателните дела от административен характер, частен характер, частни дела. Броят на районните съдии ще намалее, останалите ще бъдат повишени на окръжно ниво, където ще се освободят места от съдиите качени на апелативно.

Според модела, представен от Красимир Шекерджиев и Боряна Димитрова, ще се въведе специализация по материя в районните съдилища с над 6 съдии.

Реформата ще бъде направена в движение. Тя няма да наруши достъпа до правосъдие, защото гражданите ще могат да търсят съдебна услуга на същите места.

Натовареността на съдиите във ВКС остава същата.

Координаторите по проекта заявиха, че има достатъчно съдии в страната, няма недостиг. България е на 4 място по брой съдии в ЕС и на 4 място, но отзад напред, по натовареност на съдиите в ЕС.

„През последните 5 г. сме назначили 60 съдии, които не са ни необходими. Например, има 2-ма съдии в Чепеларе, но не ни е нужен нито един. Трябва да спрем назначаването на съдии в съдилища, които не са нужни. Всяка година назначаваме повече съдии, отколкото освобождаваме”, заяви Шекерджиев.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички