Ребусът с удушената Алекс влиза в съда

Ребусът с удушената Алекс влиза в съда | StandartNews.com

Обвиняемата Атанаска твърди, че Антон Тъпака убил първокласничката
Остават съмненията, че детето на Германеца е отвлечено за откуп и погубено по невнимание

Потресаващото убийство на 8-годишната Алекс от Поморие влиза в Бургаския окръжен съд днес. Процесът започва точно 9 месеца след жестоката екзекуция на детето. Единствената подсъдима е 38-годишната съседка на жертвата - Атанаска Георгиева. Тя ще бъде защитавана от служебен адвокат, след като предишният й защитник - Благой Потеров, се отказа от делото.

38-годишната Атанаска Георгиева застава на подсъдимата скамейка за най-тежкото престъпление - убийство на дете. Тя е обвинена, че е умъртвила по особено жесток и мъчителен начин 8-годишната Александра Тодорова от Поморие. Жестоката трагедия се разигра на 10 април 2014 г. Невръстното момиченце изчезна след учебните занятия в близкото школо на път за вкъщи. В около 16 часа Алекс се обадила по телефона на майка си, че вече е пред блока и ще поиграе пред входа. Час по-късно родителите започват да звънят, защото момиченцето закъснява. Телефонът й обаче дава сигнал свободно. В около 18.30 женски глас с ромски акцент вдига и казва:Алекс е при нас на гости

Весо да приготви пачките

след което затваря. Първата и най-логична версия е, че Алекс е отвлечена за откуп. Бащата Веселин Тодоров, по прякор Германеца, е известен в региона с лихварския си бизнес. Враговете му не са един и двама. Лихварят търси помощ от полицията. Десетки криминалисти са вдигнати накрак и окупират Поморие. Претърсват дискретно в цивилни дрехи региона. Все още никой не подозира, че момиченцето вече е мъртво. Дори напротив - родителите са убедени, че детето им е живо и здраво, защото получават няколко sms-а с искане за откуп. Агонията на Веселин и съпругата му Евелина продължава близо 20 часа, през които напразно чакат указания от похитителите къде и как да предадат парите. След дългата безсънна нощ ще стане ясно, че се е случило най-лошото. Тялото на мъртвото дете бе открито на следващия ден под леглото в таванската стая на Атанаска Георгиева, която живее точно над апартамента на семейство Тодорови. Странното е, че при първите два обиска в малкото таванче детското телце не е открито.

Пропускат го и полицейските кучета

Трупът е открит едва при третия обиск. През това време Атанаска вече е задържана в полицията. Часове наред отрича да знае нещо за изчезването на детето. Накрая признава пред криминален психолог, че е удушила собственоръчно Алекс. Ужасяващото престъпление тя обяснява с моментен гняв. Изпаднала в дива ярост, хванала момиченцето за врата и започнала да го стиска, докато го удуши. Според признанията на Атанаска Алекс обидила децата й и това й коствало живота. "Ау, колко са грозни", казало детето, когато видяло на масата снимка на двамата синове на съседката. Разказът на убийцата звучеше привидно логично, но само за човек, който не е с всичкия си. Заради съмнения, че нормален човек не може да удуши с голи ръце невинно дете само заради обидна дума, Атанаска бе пратена за освидетелстване. Съдебно-психиатричните експертизи обаче установиха, че тя е съвсем вменяема и не страда от никакво психическо заболяване. Докато разследващите се чудеха дали арестантката е луда, тя взриви истинска бомба с нови показания. Обвинената жена се отрече изцяло от самопризнанията си и заяви, че не тя, а друг е убил Алекс. Според новите й показания, млад мъж, приятел на Весо Германеца и съпругата му Евелина, е удушил детето им. Поела вината, защото убиецът я заплашил, че ако го издаде, ще избие всичките й роднини. Новата версия дойде близо 2 месеца след убийството на детето. След още 4 месеца Атанаска назова килъра - Антон Петров, по прякор Тъпака. Според роднините й, въпросният мъж е син на човек, който

преди години загубил къщата си

след като я заложил при бащата на Алекс - Весо Германеца. Версията на Атанаска е, че той изненадващо почукал на вратата на таванската й стая. Носел мъртвата Алекс на ръце, завита в одеяло. Стоварил телцето на пода с думите: "Не исках да стане така". Атанаска твърди още, че самата тя е била изнасилена от убиеца. После насила я принудил да остави отпечатъците си върху найлона, с който било увито мъртвото дете. Тя обаче така и не може да даде логично обяснение защо убиецът е занесъл тялото на Алекс в таванската й стая, след като твърди, че го познава съвсем бегло. Още по-нелогично изглежда решението му да изнесе почти веднага трупа, след като вече се е разкрил пред Атанаска. Къде и защо е отнесено тялото на детето и как на следващия ден отново се появява под леглото на същия таван - не е ясно. Атанаска и роднините й твърдят, че родителите на Алекс знаят кой е истинският убиец на дъщеря им. Намекват, че почернените родители го прикриват, защото се страхуват от него. "Ако допуснем, че това, което твърди задържаната, е истина, то тя е била замесена категорично в престъплението. Твърде вероятно е да е била включена в заговор и съучастие с други лица, с цел да отвлекат детето за откуп. Една от версиите е да са убили детето по невнимание. Тогава вече думите й могат да звучат логично. Но е абсурдно да няма никакво отношение и убиец внезапно да й донесе мъртво дете, а после да си замине с тялото", коментираха запознати със случая.

Атанаска твърди още, че Тъпака е оставил достатъчно следи в таванската й стая. След изнасилването

скрила парче тоалетна хартия със семенна течност

на насилника. "Вярно е, че даде сведения за такова нещо. Затова през август таванската й стая беше разпечатана и претърсена за четвърти път. На мястото, посочено от нея, не беше открита нито тоалетна хартия, нито някакви други следи от изнасилване", обясниха разследващи. От прокуратурата отказват да коментират събраните доказателства, но са категорични, че няма втори заподозрян за жестокото убийство на първокласничката, нито са открити доказателства, които да потвърждават версията на Атанаска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай