Руска връзка при 4 взрива в заводи на Гебрев (ВИДЕО)

Унищожената продукция е била предназначена за износ в Грузия и Украйна

Руска връзка при 4 взрива в заводи на Гебрев (ВИДЕО) | StandartNews.com

4 взрива в заводи, собсвеност на оръжейния търговец Емилиян Гебрев, разследват ДАНС и прокуратурата. Това съобщи говорителят на главния прокурор Иван Гешев Сийка Милева.

Първият случай е от 12 ноември 2011 година до село Долни дол. Тогава е взривен склад на „Емко”. Унищожено е значително количество боеприпаси и взривни вещества, предназначени за Министерството на отбраната на Грузия, обясни Милева. Собственик на засегнатата продукция е Емилиян Гебрев.

Вторият случай е от 2015 година, когато е взривен склад за готова продукция на ВМЗ-Сопот, до село Иганово. Част от унищожена продукция, също е собственост на „Емко”.

Третият случай също е от 2015 г., обясни още Милева. Тогава е взривен цех на ВМЗ-Сопот в Иганово.

Четвъртият случай е от 2020 г. В Мъглиж е взривен склад на завод „Арсенал”. Сийка Милева подчерта, че „Арсенал” е стратегически обект за националната ни сигурност.

В последните 10 години бяха регистрирани редица взривове във военни заводи и складове, каза Сийка Милева. При четири от случаите се наблюдава сходство, сочи назначената експертиза на СОБТ. И при четирите случая не са установени конкретни причини, довели до взривовете. При всички тях липсват жертви и пострадали. При всички има предхождащ пожар. Предполага се, че целта на пожарите е хората да се оттеглят. Задействането на зарядаите във всички случаи е ставало дистанционно. И при четирите взрива унищожената продукция е предназначена за износ в Грузия и Украйна, заяви Милева.

Досъдебните производства са обединени и са в компетентността на Специализираната прокуратура. Може да се направи обосновано предлположение за връзка между взривовете в Република България, опитите за отравянето на трима български граждани и взривовете в чужди държави, добави тя.

В хода на разследването е установено, че шестима руски граждани са пребивали в България около датите на взривовете и опита за покушение срещу Емилиян Гебрев. От така събраните сведения се предполага, че целта е пресичане на доставките за Грузия и Украйна. Събират се доказателства за извършване на тежки престъпление от шестимата руски граждани, уточни говорителят на главния прокурор.

Съществуват достатъчно данни, за да се направи обосновано предположение за взаимовръзка между отравянето на оръжейния магнат Емилиян Гебрев през 2015 г. в София, взривовете в чешки военни складове през 2014 г. и 4 "сходни" инцидента във военни заводи и складове в България между 2011 и 2020 г., обясни Сийка Милева.

Изявлението на българската прокуратура става десетина днес, след като чешкият премиер Андрей Бабиш официално обвини руското военно разузнаване за взривяването на военни складове във Врбетице през октомври 2014 г. Впоследствие стана ясно, че там са били съхранявани материали, собственост на българската оръжейна компания ЕМКО на Емилиян Гебрев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай