Разработка "Градинаря". 5 горещи въпроса, на които прокуратурата дължи отговор

Всичко започва през 2021 г. със сигнал на наша банка до ГДБОП

Разработка "Градинаря". 5 горещи въпроса, на които прокуратурата дължи отговор | StandartNews.com

Има ли разработка "Градинаря"? Има ли в ГДБОП сигнал за съмнителни финансови транзакции, извършвани от градинаря на бившия МВР-шеф Бойко Рашков и ако е имало такъв – докладван ли е на прокуратурата? Това са само два от многото въпроси, на които прокуратурата дължи отговор във връзка със скандала около бившия вътрешен министър. 

ВИЖ ОЩЕ: Пеевски с въпроси към Сарафов и службите за градинаря на Рашков

Първите информации в медиите се появиха още докато Рашков бе в МВР. В тях става въпрос за крупни суми от чужбина, които са изтеглени от неговия личен градинар. 

Всичко започва през 2021 г. със сигнал на наша банка до ГДБОП, че по сметката на неизвестен за службите столичанин постъпват транзакции за стотици хиляди от чужбина, след което парите се теглят в брой. 

При първоначалното разследване спецченгетата установили, че получател на парите е човекът, работещ като градинар в имението на Бойко Рашков. То се намира край Околовръстното шосе зад масивната сграда, в която се помещава Академията на МВР.

Банката предоставя данните на мъжа и неговия телефонен номер, след което в сектор „Пране на пари“ при ГДБОП, който към онзи момент се ръководи от Явор Серафимов (в момента заместник-директор на ГДБОП, б.ред.) се регистрира оперативна разработка „Градинаря“.

Проверката на ГДБОП по това време разкрива, че получателят на преводите е възрастен мъж, който живее в София зад Академията на МВР, където се намира и къщата на Бойко Рашков. Става въпрос за близък приятел на Рашков, който живее в имението му и изпълнява ролята на негов прислужник.

Според БЛИЦ запознати с разследването споделят, че след като полицията проверила телефонните разговори на въпросния градинар, се натъкнала на ежедневни постоянни разговори между него и телефонния номер на Рашков.

От разпечатките станало ясно, че двамата се чували непосредствено преди всяко едно теглене от банката и веднага след това. Засечена е и размяна на есемеси.

След като правят скандалните разкрития шефът Явор Серафимов организира оперативка, на която присъстват и две оперативни служителки на ГДБОП – Анелия и Йонка. На тази среща на дамите е обяснено, че всяко едно действие ще се съгласува с директора на ГДБОП, защото трябва да се запази името на Бойко Рашков, както и, че цялата известна информация не трябва да се споделя с останалите служители от сектора, пише още БЛИЦ.

Явор Серафимов, по чието разпореждане е отворена разработка „Градинаря“, заповядва на Анелия да изготви справка с цялата събрана до момента информация, която обаче да не се регистрира в деловодството, а да му се даде лично на ръка, откъдето папката попадала в ръцете на министър Бойко Рашков.

След като разследващите събират доказателства, между които и банкови извлечения за стотици хиляди евро, материалите са предоставени на Бойко Рашков. Министърът, попаднал в капан, обяснил на подчинените си, че ставало въпрос за семейни пари, които неговият бездомен иначе градинар получавал от близки роднини, но препоръчал преписката да бъде приключена и в никакъв случай да не ставала достояние на прокуратурата.

Според източници от МВР въпросният градинар бил разпитан формално, след което материалите са архивирани.

Разпитът бил проведен в сградата на ГДБОП на бул. „Цариградско шосе“ 133. Градинарят отрекъл да знае за парични трансфери от чужбина, но потвърдил, че има сметка в банката. Отказал да съдейства на полицията с думите „Оправяйте се“.

Точно преди година Софийска градска прокуратура обяви, че е започнала проверка за евентуално извършено престъпление от бившия вътрешен министър Бойко Рашков, който в момента е депутат от "Продължаваме промяната".

В сигнала до държавното обвинение "са изложени твърдения, че бивш министър на вътрешните работи и настоящ народен представител от XLVIII Народно събрание е съпричастен към осуетяване на наказателно преследване и пране на пари".

Отделно Софийската градска прокуратура е разпоредила и извършването на проверка от антикорупционната комисия (КПКОНПИ).

Днес прокуратурата трябва да отговори докъде е стигнала проверката, включително на антикорупционната комисия. А също така - упражнявал ли е натиск Бойко Рашков върху свои подчинени да прикриват случая.

И не на последно място - според имотната декларация на Рашков, депутатът от ПП е един от най-заможните политици у нас. Има 19 имота – апартаменти, дворни места, къщи, ниви, складове, гаражи и фитнес. Извършена ли е проверка на средствата, с които са придобити?  
 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
фатма
преди 3 месеца

кога тоз пийняк ще бъде арестуван

Откажи