Разпитаха Плугчиева за Батко и Братко

Разпитаха Плугчиева за Батко и Братко | StandartNews.com

София. Посланичката ни в Швейцария Меглена Плугчиева дойде в Софийския градски съд, за да даде показания по делото срещу бившия шеф на Пътния фонд Веселин Георгиев, добил известност като Батко.

 

Призоваването на Плугчиева е по повод работата й като вицепремиер в кабинета "Станишев" с ресор еврофондовете. По нейно време Батко бе сключил договори за 120 млн. лева, с които е облагодетелствал братята си Бойко и Емил. Заради скандала от Брюксел спряха 115,4 млн. евро по програма ИСПА и 50 млн. евро по ФАР. Плугчиева бе разпитана за втори път, тъй като тя даде показания през юни 2010 г., когато делото бе гледано от съдия Георги Колев, но започна отначало, след като той бе избран за председател на Върховния административен съд.

 

"Констатациите бяха за пропуски в управлението, имаше забележки в системите за контрол на трите програми - ИСПА, ФАР и САПАРД, както и сигнали за корупция, но не са ме занимавали с конкретни случаи", обясни Плугчиева в съдебната зала. След като бе разпитана, посланичката поиска от съда да й бъдат платени разходите за самолет от Берн до София и представи билети за 270 евро, които съдът одобри. На 27 март предстои да бъде разпитан посланикът ни в Москва Бойко Коцев, който за трето поредно заседание се оказва неоткриваем.
Захари БЕЛЧЕВ

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай