Събота,

Разделиха Бобокови, подчинен ги издаде

От: стандарт -
1120
Разделиха Бобокови, подчинен ги издаде
A
A
A

 

Спецсъдът реши да пусне срещу 1 млн. лв. гаранция Пламен Бобоков, един от собствениците на Приста Ойл. Той излиза на свобода срещу колосалната парична гаранция от 1 милион лева. Зад решетките обаче остават брат му Атанас Бобоков, заместник-министърът на околната среда и водите Красимир Живков, бившият директор на РИОСВ- Плевен Габриел Савов, бизнесменът Николай Миховски, създал площадка за внесени от Италия отпадъци в промишлената зона на Плевен, номиналният собственик на самата площадка Айгюн Еминов и управителят на “Монбат рисайклинг” Васил Богданов.

За първите четирима прокуратурата поиска постоянен арест, а за Еминов и Богданов “домашен арест”, тъй като и двамата са помогнали на разследването. Подчиненият на Атанас Бобоков Богданов разяснил цялата схемата пред прокурорите, съобщава Труд.

“Монбат рисайлинг” е дъщерна на “Монбат” АД и е създадена за рециклиране на акумулатори. Отделно Бобокови имат рециклираща фирма в Италия, откъдето внасят допълнителни суровини за производството си в България. Богданов е разказал, че благодарениe на контакта им с Живков, който притискал подчинените се в МОСВ, бизнесмените са получавали нотификации - (разрешителни) да внасят не само опасни, а и всякакви други отпадъци от Италия.

С изключение на “Монбат рисайлинг” фирмите, които получавали боклуците у нас, нямали нито капацитет, нито дейност да ги преработват, а само ги складирали и давали фактури, че отпадъците са оползотворени.

По разследването до момента са събрани 66 тома с доказателства, сред които има и данни за укриване на ДДС.

За списъка с имена и размери на богатство на известни хора в периода 2003-2004 г., открит при обиските у Атанас Бобоков, изобщо не стана дума в залата на съда.

“Изградена е верига от дружества, регистрирани в България и Италия, като целта е била да се развива дейност, която да изглежда законна”. Това обясни Ангел Кънев, зам.-шеф на спец­прокуратурата. Той уточни, че българските и италианските власти си сътрудничат и е сформиран съвместен екип по разследването в двете страни. Не изключи да бъдат повдигнати обвинения и на още участници в схемите, включително и на длъжностни лица.

 


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com