Разбиха международна банда за финансови измами

В операцията са участвали и наши служби

Разбиха международна банда за финансови измами | StandartNews.com

Неутрализирана е международна група за измами чрез търговия с финансови инструменти, а нанесените щети са за 30 млн. евро. В операцията са участвали и наши служби – спецпрокуратурата и ГДБОП. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвиение.

На 11 май следователи от спецпрокуратурата и служители на ГДБОП са участвали в международната операция, разбила организирана престъпна група за измами при търговия с „бинарни опции“ и други финансови инструменти.

В съвместните действия по неутрализирането на престъпната мрежа се включиха полицейски и съдебни органи на територията на 7 държави - Германия, Северна Македония, Испания, Полша, Швеция, Израел и България. Действията са били координирани от Агенцията за правно сътрудничество на страните от ЕС - Евроджъст. На територията на България в разследването се включиха и екипи от Германия.

В изпълнение на Европейска заповед за разследване (ЕЗР), издадена от прокуратурата в Кобленц (Германия), на територията на градовете София, Мездра и Варна са претърсени са 21 адреса – колцентрове, офиси на дружества и жилища.

Иззети са 68 компютърни системи в различни конфигурации, 43 носители на памет, 19 мобилни телефона, ценности, множество банкови и други документи, относими към воденото разследване в Германия. Иззетите веществени доказателства ще бъдат предадени на разследващите органи в Германия.

Задържани, съгласно издадените пет Европейски заповеди за арест, са 5 души, в т.ч. двама чужди граждани. Сред тях е и ръководителят на групата – израелски гражданин, който опитал да напусне страната в посока Гърция. У него са намерени наркотични вещества, за което му е определена мярка за неотклонение „задържане под стража“ от Окръжен съд – Благоевград. Останалите четирима са задържани за срок до 72 часа, ще бъдат внесени искания за „задържане под стража“ на всеки от тях, допълват от прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай