Радев подписа, чака възмездие за ограбения преход /ОБНОВЕНА/

Президентът стартира дебат за промени в конституцията

Радев подписа, чака възмездие за ограбения преход /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com
  • Президентът стартира дебат за промени в конституцията

Президентът Румен Радев разписа указа за назначаване на Иван Гешев за нов главен прокурор и обяви, че чака възмездие за ограбения преход. Преди това държавният глада се среща с Гешев на "Дондуков" 2.

Начинът на провеждане на този избор трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения. Повторното гласуване във ВСС не успя да ги разсее. Но няма как са се вслушам в призивите за нарушаване на конституцията. Върховенството на закона е фундаментът на демокрацията, заяви Радев. И допълни: "България ще просперира, когато започнем да уважаваме и спазваме законите. Затова няма да допусна точно президентът да наруши Конституцията, чието спазване винаги съм отстоявал".

Днес подписах указ за назначаване на г-н Иван Гешев за главен прокурор. Поканих го за среща в президентството. Ясно изразих своите очаквания за справедливост, в чиято основа е независимата и ефективна прокуратура, отнасяща се еднакво към всички, нарушили закона – без оглед на социално положение, политическа принадлежност и участие във властта. , заяви Радев.

"Българите очакват развръзка за корупцията по високите етажи на властта, за скритите офшорни сметки, фирми и имоти зад граница на политици и магистрати, за „Апартаментгейт“, за Българската агенция за безопасност на храните и мобилните инсинератори, за безобразното качество на ремонти и инфраструктурни проекти и много други. За грабежа на КТБ. Изясняването на всички виновни лица и възмездието са истинският тест за новия главния прокурор", каза още Румен Радев. И подчерта: "Не селективно посочвани, а всички виновни. От това зависи дали главният прокурор ще сбъдне надеждите на българите за законност и справедливост".  Той съобщи, че организира широк обществен дебат за промени в конституцията, на който ще покани академичната общност, професионални и граждански организации. Мотивира го с думите: " В българския конституционен модел отчетността на главния прокурор приключва с избора му. Затова и обществото ни е особено чувствително към тази процедура. Въпросът обаче е в цялостния модел на българската прокуратура, в нейното устройство и функции, в мястото й в съдебната система и връзките с други институции. Това е трудна тема, непокътната от 30 години, но нейната обществена значимост е особено актуална днес.". В дебата ще участват още парламентарно представените партии и институции.

От ефективността на реформите в съдебната система зависи дали ще постигнем справедливост, пречупване на корупцията, качествено държавно управление и просперираща обществена среда, каза държавният глава. И заключи: "Бъдещето ни като нация зависи от нашата зрялост и общи усилия. България ще стане нормална европейска държава, когато обществото осъзнае своята сила и отговорност, когато се засили гражданското участие и контрол върху управлението и институциите.".

Иван Гешев бе избран за главен след гласуване от Пленума на ВСС, получавайки убедителна подкрепа с 20 "за“ и 4 "против“. Предложението за назначаването му обаче бе върнато от президента Румен Радев, който отказа да подпише указа за това с аргумента, че Гешев е останал единствен кандидат, което според него е довело до "формално изпълнение на процедурата“, а не до "истинско състезание“.
На 14 ноември кадровиците на съдебната система повторно дадоха доверието си за кандидатурата на Гешев, което задължи държавният глава да одобри назначението му за ръководител на прокуратурата.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай