Радев назначи Гешев за прокурор № 1

Няма как са се вслушам в призивите за нарушаване на конституцията, заяви президентът

Радев назначи Гешев за прокурор № 1 | StandartNews.com

Президентът Румен Радев разписа указа за назначаване на Иван Гешев за нов главен прокурор като преди това проведе среща с него.
Начинът на провеждане на този избор трябва да създава доверие в обществото, а не съмнение. Повторният вот във ВСС не го разсея. Но няма как са се вслушам в призивите за нарушаване на конституцията. Върховенството на закона е фундаментът на демокрацията, заяви Радев.

Днес подписах указ за назначаване на г-н Иван Гешев за главен прокурор. Поканих го за среща в президентството. Ясно изразих своите очаквания за справедливост, в основата на която е независимата и ефективна прокуратура отнасяща се еднакво към всички без оглед на социално положение и политическа принадлежност, заяви Радев.

Гешев бе избран за главен след гласуване от Пленума на ВСС, получавайки убедителна подкрепа с 20 "за“ и 4 "против“. Предложението за назначаването му обаче бе върнато от президента Румен Радев, който отказа да подпише указа за това с аргумента, че Гешев е останал единствен кандидат, което според него е довело до "формално изпълнение на процедурата“, а не до "истинско състезание“.
На 14 ноември кадровиците на съдебната система повторно дадоха доверието си за кандидатурата на Гешев, което задължи държавният глава да одобри назначението му за ръководител на прокуратурата.

 

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай