Провален обвинител сее протести срещу прокурори

Известен е с непрекъснатото уронване на престижа на съдебната власт

Провален обвинител сее протести срещу прокурори | StandartNews.com

В последните месеци следователят от Столичното следствие Бойко Атанасов, който преди година силно се надяваше, че ще бъде издигнат за главен прокурор, се позагуби. Той нямаше шанс, макар да се оказа, че е взел изпита си по Наказателно право със заветната оценка от Среден 3.

Днес въпросният провален кандидат готви провокация на Националното съвещание на прокуратурата. В Дом №2 на Резиденция „Бояна“ се очаква да се съберат повече от 700 прокурори и следователи от цялата страна, пише "Правен свят".

Поводът са атаките срещу държавното обвинение в последните месеци от политици, НПО-та и медии, финансирани от наказателно преследвани бизнесмени.

Макар да не е в добри отношения с колегите си в Столичното следствие, защото непрекъснато ги обижда уронвайки престижа на съдебната власт, Бойко Атанасов много настоятелно държал да заяви присъствието си на форума, на който се очаква прокурори и следователи да защитят своята независимост. Следователи коментираха пред „Правен свят“, че не биха се изненадали, ако Атанасов действа в синхрон с Георги Б. Георгиев, представящ се за лидер на т.нар. „гражданско движение“ БОЕЦ. В последните седмици свързаният с беглеца от правосъдието фараон Цветан Василев безделник организира улични безредици, включително хвърлянето на яйца и домати по административни сгради, за чието последващо почистване плащат данъкоплатците.

Преди година Георги Б. Георгиев дори бе издигнал Бойко Атанасов за алтернативен главен обвинител, без това изобщо да е възможно по процедура. Замисълът на дуета Георгиев-Атанасов за днес бил да пробват саботаж на Националното съвещание на прокуратурата. Шепа наемници от БОЕЦ трябвало да протестират извън периметъра на събитието, което е с начален час 11.00, а вътре Атанасов да им приглася. Целта е да се използва присъствието на медиите и да се разсее ефектът от безпрецедентната среща на магистратите от цялата страна.

Столични следователи дори са изненадани, че Бойко Атанасов продължава да се води техен колега, поне по две причини. Първата – същият е обект на дисциплинарни проверки от Висшия съдебен съвет, именно заради уронване престижа на професията. И втората – самият Атанасов още преди повече от половин година обясняваше, че щял да напуска съдебната система в знак на несъгласие с избора на Иван Гешев за главен прокурор. Изглежда обаче Бойко Атанасов предпочита да получава сигурната заплата от държавата, като вместо да изпълнява съвестно задачите си, да обслужва интересите на Цветан Василев и неговите наемници от БОЕЦ и сайта-пощенска кутия за поръчкови материали „Биволъ“.

През м. юли 2019 г. "Правен свят" показа как, за да не се провалят конкретни разследвания, през последните близо десет години, Бойко Атанасов многократно е бил отстраняван с постановления на различни прокурори от СГП.

Тогава „Правен свят“ разкри и как във всяка от шестте процедури за административен ръководител, в които през последните години е участвал Бойко Атанасов, той е представял дипломата си за завършено юридическо образование в Югозападния университет "Неофит Рилски". Именно от нея се разбра, че следователят много искаше да стане главен прокурор с оценка "Среден" 3 по Наказателно право. Нещо повече, дори на държавния изпит по Наказателноправни науки, действащият следовател също има тройка. Същата крайно незадоволителна оценка Атанасов има и по Гражданскоправни науки, както и по основополагащи предмети от специалността "Право" в българските университети, като "Римско право" и "Общо учение за държавата". Меко казано странната нагласа на Атанасов към професионалните му задължения и силното му желание да си позволява да коментира (почти) като крайна инстанция работата на съдебната власт намират своето обяснение в оценката от "Среден" 3 и по предмета "Устройство на съдебната система".

Общодостъпният документ, с който Бойко Атанасов доказва, че е юрист, сочи, че т.нар. "граждански кандидат" на "БОЕЦ" за "обвинител №1" има среден успех от курса на обучение – "Добър" 4,30, а от държавните изпити – "Добър" 4. Успех, който със сигурност не би дал възможност на Атанасов да стартира успешна кариера в престижна адвокатска кантора, където практиката е да се канят студенти на стаж с минимален успех от "Отличен" 5,50 и нагоре. Разбира се, в държавната администрация и съдебната система такива условия няма. Но, ако днес Атанасов трябваше да се явява на изпит за младши следовател, то съществува теоретичната възможност, той да не успее да стане такъв, именно заради незадоволителния му успех от дипломата за юрист. При еднакъв бал от писмения и устния изпит на кандидатите, следващият критерий за класиране e именно оценките от документа, удостоверяващ завършеното висше образование.

Тези факти обаче не биха попречили, ако на Бойко Атанасов му е възложено, да саботира работата и авторитета на колегите си следователи и прокурори. Това би го издигнало в очите на неговите потенциални съучастници като Георги Б. Георгиев или адв. Николай Хаджигенов от т.нар. „Отровно трио“. Общото между всички тях, освен това, че не са успели да се реализират в професионален план, е и прозиращата сянка на менторите им – бегълците от закона Цветан Василев и Васил Божков-Черепа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай