Петък,

Протест за правосъдие пред Съдебна палата в Сливен

От: Редактори -
253
Протест за правосъдие пред Съдебна палата в Сливен
A
A
A

Граждани излязоха тази сутрин на протест пред Съдебната палата в Сливен. Те настояват да няма възможност за замяна на най-тежките присъди, като доживотната или възможност за намаляване на присъдите за тежки умишлени престъпления, става ясно от репортаж на Нова телевизия.

В знак на протест хората се заканиха, че няма да допускат съдебни служители в сградата. Ще поискат и оставката на министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

От полицията заявиха, че няма да допуснат протестиращите да направят жива верига пред вратите на Съдебната палата.

Tази седмица на първо четене в парламента беше прието съкратеното съдебно следствие при тежки престъпления да отпадне с промени в НПК.

„Това вече не е протест, вече е гражданско неподчинение. Начинът, по който се проведе дебатът в парламента, е обиден за всеки едни гражданин, да не говорим за почернените родители. Ние не сме съгласни с начина, по който се провеждат дебатите. Разграничаваме се от всички партии, разграничаваме се от предизборната кампания, която тече в моментае не искаме да се спекулира с нашата мука и болка”, коментира Доника, която е една от организаторите на протеста.

„Депутатите ме разочароваха с това, че не искаха да приемат на първо четене доживотната присъда без право на замяна. Трябва да се борим за нея докрай. Заставам като лице на тези протести и може би съм новата Жана д'Арк , която ще поведе българите. Наистина те трябва да ме чуя и да приемат този закон за доживотните присъди за тежките криминални престъпления. Не искам нищо повече”, каза бабата на загиналата Кристин от Сотиря.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com