Промяна в НПК за свидетел и близки

Искат да не може да се отказва от показанията си

Промяна в НПК за свидетел и близки | StandartNews.com

Свидетел да не може да се отказва от показания за близки или роднини, е едно от предложенията на главния прокурор за промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), които бяха внесени в Народното събрание.

В сряда говорителят на главния прокурор Сийка Милева и зам.-главният прокурор Красимира Филипова представиха пред журналисти идеите за промени в НПК в резюме.

Сред основните акценти бяха предложенията очевидни фактически грешки в обвинителните актове да се чистят устно още в разпоредително заседание, не всяко формално нарушение при събирането на доказателства да ги прави негодни, опростяване на обвинителните актове и разширяване компетентността на военните съдилища и прокуратури.

Една от идеите е свидетел да не може да се отказва от показанията си в първия разпит, когато се отнася до неговите възходящи, низходящи, братя, сестри или съпруг или лице, с което той се намира във фактическо съжителство.

В момента определени лица, свързани с обвиняемия, имат не просто правото да не дават показания, а много по-силно право - да откажат „да свидетелстват“, т.е. едностранно да определят както дали да придобият процесуалното качество „свидетел“, така и дали да се оттеглят от това процесуално качество, макар първоначално доброволно да са го приели.

Друго искане е  да се предвидят по-дълги срокове за използване на СРС при разследването на извършено тежко умишлено престъпление по глава първа от НК, както и на престъпления по чл.321 и чл.321а от НК (участие в ОПГ).

Да се предвиди възможност за протестиране на разпорежданията на съда, с които се отказва прилагането на СРС, пред председателя на по-горния по степен съд.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай