Прокурори в "Бобов дол"

Прокурори в "Бобов дол" | StandartNews.com

Трудови инспектори проверяват как се плащат допълнителните пари за храна

Прокурори и трудови инспектори влязоха в мини "Бобов дол". Служителите на Районната прокуратура в Дупница още в петък са започнали разпити на миньори, след като Нова тв показа репортаж, заснет със скрита камара. В него шефове на рудника по време на сутрешния инструктаж дават как и за кого да се гласува. Във вторник прокуратурата образува досъдебно производство. Резултат от разследването се очаква до два месеца. Други сигнали за контролиран вот в мини "Бобов дол" не сме получавали, посочиха от прокуратурата.

Трудови инспектори пък иззеха днес ведомостите за заплатите и друга документация от дружеството, за да проверят има ли нарушения с превеждането на допълнителни средства за закупуване на храна. Също репортаж по Нова тв показа как над 2360 работещи от минното дружество са принудени да пазаруват единствено от магазина на работодателя им Христо Ковачки. Хората стигат едва ли не до бой пред витрините на почти празния магазин от верига "Европа". За да си купят килограм месо или кренвирш, те трябва да се редят с часове на дълги опашки. Стоката обаче в повечето случаи не стига за всички. По този повод призив за проверка отправи и омбудсманът Константин Пенчев. "Не става дума за ваучери за храна, а за пари, които се зареждат по електронни карти", обясни за "Стандарт" Валентин Вълчев, шеф на Федерацията на миньорите към КНСБ. Картите обаче може да се ползват единствено в този магазин. По закон работещите при тежки условия на труд, каквито са миньорите, трябва да получават безплатна храна или добавки към нея за не по-малко от 2 лв. за всеки ден в мината. С колективния трудов договор синдикатите са договорили освен тези пари да се дават допълнително по 5 лв. на ден за миньорите под земята и по 3 лв. за останалите служители на дружеството. Така месечно работниците получават по електронните си карти сума от около 100-130 лв. "Тези пари са отделно от основната заплата", обясниха от синдикатите. Инспекторите на труда също не са открили тези пари да се дават за сметка на основните възнаграждения.

До момента в инспекцията на труда не са постъпвали сигнали за злоупотреби с доплащанията. "И в синдикатите не сме получавали оплаквания от бедния асортимент в магазина", посочи Вълчев. "Не ни създавайте излишни проблеми, нищо няма да кажем", категорични бяха работещи в мините пред "Стандарт" днес. Пред прокурорите обаче миньори са признали, че са били агитирани, но натиск не им е оказван. А от синдикалната организация на КТ "Подкрепа" в "Бобов дол" изпратиха декларация до медиите, че миньорите винаги гласували по съвест.

НОИ разсрочи дълг на мината за 40 млн.

Дълг от 41 млн. лв. към Държавното обществено осигуряване на "Въгледобив - Бобов дол" ще бъдат разсрочени. Това гласува Надзорният съвет на Националния осигурителен институт, докато прокурори разследват сигнали за контролиран вот. "Няма нищо общо между двете събития. Разсрочването на задълженията от осигуровки е планирано отдавна. Решението е взето със санкцията на финансовия министър и Националната агенция по приходите", уточниха от профсъюзите и НОИ.

От повече от три години мини "Бобов дол" са в ликвидация, с назначен синдик, който се опитва да стабилизира дружеството. В същото време ръководството на мината продължава да бъде в ръцете на хора на енергийния бос Христо Ковачки.

Част от натрупаните задължения от осигуровки в размер от 41 млн. лв. обаче са още от времето, когато мините бяха държавни. Надзорът на НОИ прие те да бъдат разсрочени при условие, че нововъзникналите задължения се погасяват в срок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай