Сряда,

Прокурор с ужасяващи думи за Омар, шофирал автобуса-убиец

От: СТАНДАРТ -
7922
Прокурор с ужасяващи думи за Омар, шофирал автобуса-убиец
A
A
A

Бургаският районен съд остави в ареста сириеца Омар Аднан, шофирал автобуса с мигранти и причинил смъртта на двамата полицейски служители в Бургас. Съдът постанови същата мярка и за другите двама задържани Ахмад М. и Абдулах А.

Вчера Окръжният съд в морския град също наложи мярка "задържане под стража" на Омар.

Заради големия обществен интерес делото вчера беше гледано при отворени врати. В съдебната зала Омар посочи, че е роден на 21 март 2007 в гр. Кобан, Сирия. Той заяви, че е неграмотен, не е учил изобщо, а семейството му е в Турция. В България е пребивавал в бежанския център в Харманли.

Прокурорът Димитър Узунов каза, че ще се пледира за най-тежка мярка, защото се касае за тежко умишлено престъпление, за което законът предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години или доживотен затвор.

Събраните до момента доказателствата водят до обосновано предположение, че именно Омар Аднан е извършител на престъплението. Това се подкрепя и от свидетелски показания. Омар твърди, че се е опитал да спре автобуса, но доказателствата сочат точно обратното, че непосредствено преди сблъсъка е усилил скоростта.

"Омар е проявил завидна, престъпна упоритост. Той няма никакви задръжки да отнеме човешки живот, включително на полицейски служители. Начинът на извършване на престъплението е фрапантен удар срещу държавността на Република България", заяви Узунов. Прокурорът постави и въпроса каква е действителната възраст на обвиняемото лице, тъй като законът предвижда от 6 до 10 години затвор, ако той е непълнолетен.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com