Прокурор: Радев не може да иска оставка на Гешев

Ако един прокурор иска да се опази от външен натиск, това може да стане само през закона и вътрешните му убеждения за изпълнение на служебните си задължения

Прокурор: Радев не може да иска оставка на Гешев | StandartNews.com

Членът на Прокурорската колегия към ВСС Калина Чапкънова се чувства лично засегната от нападките на президента Румен Радев по адрес на Прокуратурата, в които държавният глава открито поиска оставката на главния прокурор Иван Гешев. Тя е потресена от обвиненията, че институцията е поставена под криминална и политическа зависимост. Това сподели самата Чапкънова в интервю за предаването „Офанзива с Любо Огнянов“ по Канал 3.

„Оценката на президента Румен Радев към прокуратурата е обидна, както персонално, така и институционално“, каза Чапкънова.

Ако един прокурор иска да се опази от външен натиск, това може да стане само през закона и вътрешните му убеждения за изпълнение на служебните си задължения. Това мнение сподели още бившата прокурорка.

„Искането за оставка на главния прокурор Иван Гешев повдига по-скоро въпроса - какво основание има президентът, да иска оставката му. Главният прокурор ясно заяви, че няма да я даде и няма основание, за да я дава, защото добре си върши работата“, каза още Калина Чапкънова.

Очаква се скоро да бъдат изнесени официалните данни за свършената работа от Прокуратурата през първите 6 месеца на годината. Предварителните очаквания са за сериозно понижаване на битовата престъпност, намаляване на телефонните измами и значително повишен брой съдебни производства по висшите етажи на властта, коментира още Чапкънова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай