Прокуратурата нищи фалиралия „Ремотекс”

Прокуратурата нищи фалиралия „Ремотекс” | StandartNews.com

Стара Загора. В ремонтното предприятие „Ремотекс" в Раднево е разпоредена допълнителна проверка по повод сигнала, че то е доведено до фактически фалит умишлено. Това съобщи окръжният прокурор на Стара Загора Константин Тачев по време на публичния отчет за дейносттата на обвинението през миналата година.

Наблюдаващият разследването прокурор не е получил от ръководството на „Ремотекс" всички поискани документи за дейността на предприятието и затова се е наложила допълнителна проверка. Освен това продължавала и проверката в Агенцията за следприватизационен контрол в София, която била под надзора на Софийска градска прокуратура. От обвинението отказаха повече подробности за хода на разследването докато не приключат проверките. Магистрати обаче припомниха, че ако се докаже, че мажоритарният собственик на ремонтното предприятие Сабин Спахиев и неговият съдружник умишлено са го съсипали, те могат да лежат и в затвора.

Както е известно, работниците и служителите в „Ремотекс" не са получавали заплати вече година и няколко месеца. Стана ясно и, че държавата се отказва от намерението да закупи мажоритарния пакет акции на частното предприятие, но щяла да се опита да намери работа на част от персонала в мините. Веднага след тази тъжна за колектива новина, хората отново подновиха протестите и поискаха нова среща с министъра на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев, за да чуят от него конкретните ангажименти.

Според синдикатите най-добрият вариант е стартиране на действителна процедура по несъстоятелност на „Ремотекс", поемане на управлението от синдик и разработване на оздравителен план, за да бъде спасено поне част от най-мощното някога ремонтно предприятие в комплекса „Марица-изток"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай