Прокуратурата с лоша новина за Портних

Каква е причината

Прокуратурата с лоша новина за Портних | StandartNews.com

Окръжната прокуратура внесе в съда обвинителен акт за замърсяването на Варненското езеро от тръба на канализацията, съобщиха от пресслужбата на прокуратурата, предаде БТА. Обвинени са трима души, сред които е и бившият кмет на Варна – Иван Портних.

От него се търси наказателна отговорност, че е допуснал да бъдат замърсени морските води, с което са нанесени вреди на околната среда. Наказателният кодекс предвижда за това престъпление наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години и глоба от 10 хиляди до 50 хиляди лева. На бившия кмет на града е повдигнато и обвинение в качеството му на длъжностно лице, като от това е последвала значителна повреда в особено големи размери, представляваща особено тежък случай.

Прокуратурата търси наказателна отговорност още от управителя на компанията „БТ-Инженеринг“ ЕООД, специализирана в консултантски, проектантски и инженерни услуги в сферата на околната среда и управлението на отпадъците. Обвинение е повдигнато и на служителка от същото дружество, която е била един от членовете на Държавната приемателна комисия, установила годността за ползване на проекта „Трансформация на пречиствателна станция за отпадни води във варненския район „Аспарухово“ в помпена станция и транспортиращ тръбопровод“.

Прокуратурата ги обвинява в документна измама, представляваща особено тежък случай, за която предвиденото наказание е „лишаване от свобода“ от 10 до 20 години.

Досъдебното производство по този случай е образувано през 2020 г. в Националната следствена служба. Внесените в съда материали от разследването са 114 тома. Предстои делото да бъде разпределено на съдебен състав от Окръжен съд – Варна и да бъде насрочено разпоредително заседание. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай