Прокуратурата проверява социалните домове

Иска информация от Кирил Ананиев и Деница Сачева

Прокуратурата проверява социалните домове | StandartNews.com

Информация от двама министри – Кирил Ананиев и Деница Сачева, за мерките в социалните домове поиска държавното обвинение. Причина е бумът в тях на болни от коронавирус.

ВАП сезира контролните органи след извадки от преписки и информация в средствата за масово осведомяване за разпространение на коронавируса в домове за стари хора след въвеждането на извънредното положение на 13.03.2020г. Прокуратурата иска информация за мерките в домовете за стари хора в гара Орешец, град Кула, град Радомир, Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с умствени увреждания в град Видин, Служба защитени жилища за лица с умствена изостаналост в град Банско и др.

По силата на чл.18а, ал.6 от Закона за социално подпомагане (ЗСП) и чл.40е от Правилник за прилагане на ЗСП, социалните услуги, предоставени в специализираните институции, трябва да отговарят на определени стандарти и критерии за местоположение и материална база, включително спазване на санитарните и хигиенните норми за контрол върху разпространението на инфекции и съобразно действащото законодателство, се казва в съобщението на прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай