Проговори адвокатът на българката, работила за Ружа Игнатова

Защитата на Дилкинска твърди, че в основата на обвиненията срещу нея стоят лъжепоказания

Проговори адвокатът на българката, работила за Ружа Игнатова | StandartNews.com

Българката Ирина Дилкинска е екстрадирана в САЩ и ѝ е повдигнато обвинение във връзка с криптоизмамата OneCoin, съобщи по-рано американското министерство на правосъдието. Тя е била предадена на американските власти преди два дни. Заради обвиненията, които са ѝ повдигнати там, тя може да получи присъда от 20 години затвор. Нейната екстрадиция е разрешена от българския съд. Делото е продължило почти две години.

“Това е съучастник в евентуално престъпната дейност на така известната криптокралица Ружа Игнатова”, заяви Христо Кръстев, говорител на Софийската градска прокуратура.

Пред Нова телевизия адвокатът на екстрадираната българка обяви, че Дилкинска никога не е пребивавала в САЩ. „Познавали са се, работили са заедно. Били са в т.нар. екип. Тя е била правен сътрудник на Ружа Игнатова. Техните взаимоотношения са се развивали на плоскостта на договори. Всъщност тя е започнала работа в OneCoin по обява в jobs.bg”, подчертава Николай Петров, адвокат на екстрадираната българка в САЩ.

Според обвиненията Дилкинска е помогнала за създаването на фиктивни фирми за изпиране на пари и за запазване на имуществото на Ружа Игнатова. „На територията на САЩ са изпращани съобщения чрез телевизия и радио за това, че ако се инвестира в криптовалутата, ще се постигне голяма доходност”, посочва Христо Кръстев,  говорител на Софийската градска прокуратура.

От прокуратурата обявиха, че у нас срещу Дилкинска не се водят разследвания. Според адвоката ѝ обаче има досъдебно производство за дейността на OneCoin в България и в него Дилкинска присъства.  „Тя няма неприключили наказателни производства в България спрямо нея, защото това би било основание да не я предадем”, подчертава Христо Кръстев, говорител на Софийската градска прокуратура.

Защитата на Дилкинска твърди, че в основата на обвиненията срещу нея стоят лъжепоказания.

„Започва един широкомащабен процес спрямо нея. Клетвените декларации на база, на които е екстрадирана, са направени с информация, която е подаде от брата на Ружа Игнатова – Константин Игнатов, който сключи споразумение там с прокуратурата срещу даване на показания. Установи се обаче че през 2021 г. той е извършил сериозно лъжесвидетелстване”, категоричен е Николай Петров,  адвокат на екстрадираната българка в САЩ.

Пирамидата OneCoin започна дейността си през 2014 г. и предлагаше измамна криптовалута, в която жертвите инвестираха над 4 млрд. долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай