Примката за насилниците се затяга! Затвор за унизително отношение

Нова идея за промени в НК

Примката за насилниците се затяга! Затвор за унизително отношение | StandartNews.com

Примката за насилниците се затяга. Омбудсманът Диана Ковачева поиска затвор за унизително отношение.

Трябва да бъде криминализирано унизителното отношение, което влияе върху психиката. То не убива, а смачква достойнството. Извършителят на обезобразяването в Стара Загора не е имал намерение да убие, а да даде урок, който да държи момичето цял живот наясно, че тя е виновна. Точно срещу това ще помогнат моите предложения, заяви в ефира на Нова тв Ковачева.

"Промените в НК са нужни, за да може случаи на унижение на жени да бъдат наказвани. В случая с момичето с 400 шева става дума за телесна повреда, която отчита тежестта на физическите наранявания, но не и унизителното отношение, което не застрашава живота, но смачква човешкото достойнство. Заради липсата на специален състав в НК, такива деяния не могат да бъдат санкционирани справедливо", коментира тя.

По думите ѝ трябва депутат да внесе нейните предложения, което ще стане след представянето им пред Правна комисия. "Поради спешния порядък няма да има време за обширно обсъждане. Промените трябва да бъдат внимателно приети, отговарят на общественото настояване. Затова НК е кръпка до кръпка", смята Ковачева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай