Неделя,

Примката се затяга! Ново издирване на Цветан Василев

От: СТАНДАРТ -
6600
Примката се затяга! Ново издирване на Цветан Василев
A
A
A

Цветан Василев, който е подсъдим за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ), отново се издирва от „Интерпол“. Искането за това е изпратено до Международната организация на криминалната полиция от българската прокуратура преди дни, съобщава "Труд", позовавайки се на полицейски източници.

Това е станало, след като Софийска градска прокуратура е предприела действия по привличане на Василев като обвиняем за още две престъпления, свързани с „пране на пари“ от фалиралата КТБ. От прокуратурата отказаха официален коментар, но и не отрекоха за подновеното искане за международно издирване на Василев.

Новото искане за издирване съвпада и с разкритията на прокуратурата, че Цветан Василев, Красимир Каменов-Къро и други лица участват в мащабен заговор по дискредитиране на висши магистрати и полицаи с цел последващото им отстраняване. В серия от интервюта Цветан Василев потвърди, че последната година е наел нови лобисти, които да го представляват в САЩ.

Разкрития в медиите сочат, че Василев дори е платил 350 000 долара на един от американските си лобисти в опит главният прокурор Иван Гешев да бъде включен в санкционен списък от американската администрация. Подобен ход обаче е невъзможен, тъй като САЩ не биха си позволили да изпълнят искания на подсъдими за тежки престъпления, за каквото Василев е обвиняем от 2014 г.

Нещо повече, от редица публични източници, а и изказвания на самия Василев, както и на санкционирания по „Магнитски“ лидер на русофилите у нас – Николай Малинов, може да се заключи, че пребиваването на Цветан Василев в сръбската столица не би било възможно без официалната подкрепа на руски специални служби и руски олигарси като Константин Малофеев.

За момента новото обявяване на Цветан Василев за издирване от „Интерпол“ с „червен бюлетин“ не е публично. От години Международната организация на криминалната полиция има практика да публикува малка част от търсените лица.

В същото време обаче новото искане на българските власти блокира възможността на Василев да пътува в чужбина, тъй като ако ползва легалните си документи, то той ще бъде засечен при първата гранична проверка и е възможно да бъде задържан.

Очакванията са, че съвсем скоро във връзка с подновеното международно издирване на Василев българската прокуратурата ще изпрати ново искане за екстрадиция до властите в Сърбия, които след като дълги години отказваха да върнат подсъдимия бивш банкер, накрая му предоставиха политическо убежище.


Всички новини от категория Правосъдие.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com