Примката около NEXO краля се затяга. Скандалът стигна Брюксел

Прокуратурата сезира генералния секретар на Съвета на Европа

Примката около NEXO краля се затяга. Скандалът стигна Брюксел | StandartNews.com

Примката около NEXO краля Антони Тренчев се затяга. Прокуратурата информира Брюксел за отказа на компетентните сръбски власти да изпълнят искането на държавното ни обвинение за временно задържане на двама български граждани, свързани с разследването по делото NEXO, за които има информация, че са пристигнали в Белград на 6 април, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

ВИЖ ОЩЕ: Горещо! Белезници за NEXO краля Антони Тренчев

Това е станало, макар че са изпратени преводи на сръбски език на молбите за обявяване за международно издирване и временно задържане на обвиняемите до Министерство на правосъдието на Република Сърбия, информираха от държавното обвинение.

ВИЖ ОЩЕ: Гешев разтърси държавата. NEXO среща при Цветан Василев

В тази връзка Софийската градска прокуратура (СГП) уведоми главния прокурор Иван Гешев за неспазване на международни договорености по Европейската конвенция за екстрадицията, за да бъде надлежно сезиран генералният секретар на Съвета на Европа.

ВИЖ ОЩЕ: Заговорът! Арести, нови записи на Къро и връзката с Цветан Василев

От прокуратурата припомнят, че на 31 март 2023 г. спрямо на основателите на криптокомпанията NEXO  Антони Тренчев и Коста Кънчев са издадени Европейски заповеди за арест.

На 4 април от Дирекция "Международно оперативно сътрудничество" МВР е изпратена информация до СГП, че двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в Шенгенската информационна система, а също така и по канала на Международната организация на криминалната полиция (МОКП) Интерпол, посочват от държавното обвинение.

На 7 април от генералният секретариат (ГС) на Интерпол са потвърдили получаването на документите. От там са информирали още, че обвиняемите са заявили, че са "жертва на политически мотивирана клеветническа кампания в хода на изборната кампания в България". В тази връзка генералният секретариат на Интерпол е изискал допълнителна информация от българската прокуратура за евентуални политически длъжности, дейности, връзки и влияние в България на издирваните лица. Изисканата информация и документи са изпратени своевременно, посочват от българската прокуратура.

От държавното обвинение допълват, че на 07.04.2023 г. е получена информация от националното бюро на Интерпол в Белград, според която двамата обвиняеми са пристигнали на 06.04.2023 г. в 23:05 часа на летището в Белград с полет от Дубай.

"МОКП Интерпол е уведомила сръбските власти, че предвид жалбите от издирваните лица, разпространените дифюжъни за издирване на лицата не са видими. В тази връзка са изпратени преводи на сръбски език на молбите за обявяване за международно издирване и временно задържане на обвиняемите до Министерство на правосъдието на Република Сърбия. Искането на българската прокуратура за временно задържане на издирваните лица не е изпълнено от компетентните сръбски власти.

Междувременно, в събота, на 8 април, съоснователят на NEXO  и бивш депутат от Реформаторския блок Антони Тренчев пусна видеоклип в профила си в социалната мрежа, за да покаже, че се намира в ОАЕ, а не в Сърбия. Той отново атакува прокуратурата и завърши видеото с "Поздрави от Белград!"

От криптокомпанията също излязоха с позиция, в която заявиха, че Антони Тренчев и Коста Кънчев не фигурират нито в списък на Интерпол, нито на Европол, като не са им издавани червени бюлетини и европейска заповед за арест.

На 12 януари тази година прокуратурата, ДАНС и МВР проведоха акция в офиси на NEXO. На четирима души бяха повдигнати обвинения за участие в престъпна група. Според обвиненията групата е действала на територията на България, Великобритания и Северна Ирландия и Кайманови острови с цел изпиране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз. На двама от тях им беше наложена парична гаранция от един милион лева, те обжалваха мярката в съда, а другите двама - Антони Тренчев и Коста Кънчев, се издирват.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай