Ограничават опцията за съкратено съдебно следствие

Главният прокурор Сотир цацаров се яви на заседание на правната комисия в НС и подкрепи промяната

Ограничават опцията за съкратено съдебно следствие | StandartNews.com

Правната комисия в парламента обсъди предложенията при тежки престъпления срещу личността и съкратено съдебно следствие след самопризнания, присъдите да се намаляват по-малко. Предложенията за законодателни промени дойдоха след поредица от протести, предизвикани от намаляване на присъди с една трета след признаване на вина при тежки престъпления.

Главният прокурор заяви, че подкрепя съкратеното съдебно следствие в случаите на умишлено убийство и нанасяне на тежка телесна повреда. Според върховни съдии обаче това може да забави съдебни процеси. Причината? Това са едни от най-трудните и тежки дела, те са и най-трудно доказуеми, ако се стигне до там, че няма достатъчно убедителни доказателства.

Първоначално за отмяната на съкратеното производство бяха само БСП, "Обединените патриоти" и "Воля". ГЕРБ бяха против и предлагаха то да бъде ограничено и да се възлага на съдията да преценява за всеки конкретен случай.

На заседанието на правната комисия обаче се появи главният прокурор Сотир Цацаров, който каза, че подкрепя протестиращите. Така идеята на опозицията също беше подкрепена от ГЕРБ и мина в комисия.

"Ние считаме, че ограничаването на приложното поле на съкратеното съдебно следствие категорично следва да бъде прието", каза Цацаров.

"Трябва да бъде прието не по популистки съображения, дори не поради факта, че са се натрупали във времето случаи, които показват несправедливостта на действащата разпоредба, а защото в най-общ план трябва да изберем между две ценности. Едната от тях е провеждането на наказателното производство в разумен бърз срок, а другата е общественото чувство за справедливост", заяви още Цацаров.

По-рано днес имаше протести пред сградата на Народно събрание. Там присъстваха роднини на жертви на тежки престъпления. След това хората бяха допуснати и по време на комисията. Разказите им бяха изключително емоционални, чуха се призиви за реформи в съдебната система. Според тях законодателните промени ще сложат край на бруталните убийства и чувството за безнаказаност. Те заплашиха с гражданско неподчинение, ако исканията им не бъдат изпълнени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай