Правосъдната министърка с нова порция атаки срещу Гешев

Главният прокурор трябва да се съсредоточи върху изпълнението една от основните критики

Правосъдната министърка с нова порция атаки срещу Гешев | StandartNews.com

"Главният прокурор трябва да се съсредоточи върху изпълнението една от основните критики - липсват и влезли в сила присъди относно корупционните схеми по високите етажи." Така правосъдният министър Надежда Йорданова коментира доклада на Европейската комисия за върховенството на правото у нас и предложи нова порция атаки срещу Иван Гешев. 

Гешев каза вчера, че предлаганите досега реформи от управляващите са по-скоро в политическата сфера, отколкото в професионалната. Това пък беше неговата позиция по доклада.

"Като гражданин има право на такъв коментар, разбира се. Ако има желание да влезе и да го промени - политическият живот е отворен, да напусне поста си на главен прокурор и да се заеме с тази задача. Дотогава трябва да направи така че ръководената от него прокуратура а действа ефективно", категорична бе Йорданова.

Според нея документът е съпътстван с оптимизъм, тъй като отбелязва амбициозния план на правителството за сериозна и ефективна съдебна реформа. Европейската комисия следи всички мерки, включително необходимостта от механизъм за търсене на отговорност от главния прокурор, подчерта Йорданова.

Законопроектът за орган, разследващ главния прокурор, е готов и е въпрос на дни да бъде предложен за обществено обсъждане заяви Йорданова. Предвидено е мярката да стане действаща в началото на следващата година.

"Мисля, че България рядко е била в ситуация за започне да изпълнява действия, преди да е настъпил крайният краен срок, а напротив - с достатъчно ясно планиране. Този закон ще бъде изпратен за становище на Венецианската комисия още този есен. Както е отбелязано, през септември ще бъде консултиран в Европейската комисия, октомври е Венецианската комисия", обясни министърката.

Част от проектозаконите в сферата на правосъдието вече са в парламента - антикорупционният закон, изменението в търговския закон, законът за търговската несъстоятелност, заяви министърът. Надежда Йорданова призова депутатите да излъчат свои представители във ВСС, тъй като мандатът на сегашния изтича на 9 октомври.

"Ако нямаме избран ВСС, сме изправени пред сериозната опасност да се блокира работата на съдебната власт. Това не бива да се допуска. Друга критика на ЕК - когато се избира парламентарната квота, народните представители не трябва да избират в нея действащи прокурори и следователи, защото това е една от важните мерки, за да се ограничили фактическата власт на главния прокурор върху пленума на ВСС", посочи Йорданова.

Попитана за изпратения от прокуратурата доклад до ЕП относно снимките от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, Надежда Йорданова подчерта, че главният прокурор дължи отчетност пред Народното събрание и уважение към депутатите. "За мен буди недоумение как така главният прокурор информира евродепутати за текущо производство. Спрямо ЕП ние трябва да отговаряме на всички поставени въпроси. Моята грижа е защо Иван Гешев не отговаря на българските народни представители", каза Надежда Йорданова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай