Правна комисия в НС ще разглежда доклада на Гешев

Отчетът на главния прокурор е от 63 страници

Правна комисия в НС ще разглежда доклада на Гешев | StandartNews.com

Комисията по правни въпроси в парламента ще изслуша и обсъди днес доклада на главния прокурор Иван Гешев за работата на държавното обвинение за периода януари-август 2020 година.

Решението на Народното събрание да поиска доклад на прокуратурата по прилагането на закона за първите 8 месеца на годината бе взето в края на юли.

Отчетът на главния прокурор е от 63 страници, а в него е отразена дейността както на прокуратурите в страната, така и на следствените служби, а всичко е под формата на подробни статистически данни.

Според правилника на парламента докладът се обсъжда по същия ред, по който и годишните доклади за дейността на органите на съдебната власт. След становището на юристите в парламента, правилата изискват документът да бъде разгледан и в пленарната зала. При обсъжданията депутатите могат да отправят въпроси от свое име, както и постъпили такива от граждани, институции и неправителствени организации.

Наред с данните са броя на образувани, разгледани, приключени и висящи производства, в доклада е отделено място и на делата от особен обществен интерес.

Сред тях са такива са корупция, организирана престъпна група, злоупотреба с евросредства, пране на пари и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай