Две обвинения за убиеца от Рогош, колко ще лежи

Мъжът притежавал незаконно огнестрелно оръжие

Две обвинения за убиеца от Рогош, колко ще лежи | StandartNews.com

Повдигнати са две обвинения на задържания за тройното убийство в пловдивското село Рогош. Едното е за квалифицирано убийство на повече от едно лице със средства и по начин, опасни за живота на мнозина. Второто обвинение е за незаконно притежание на огнестрелно оръжие. Това съобщи Галина Андреева от Окръжна прокуратура – Пловдив на брифинг в селото, предаде Нова. 

Мъжът е на 39 години. Той се е укривл в дома на майка си, където е завел и своето семейство. В момента на задържането му е бил въоръжен. Алкохоната му проба е била отрицателна, допълниха от прокуратурата. 

Оръжието и боеприпасите му са иззети. Извършен е личен обиск. Той е задържан за 72 часа след повдигане на обвинението. "Тече разпит, той дава обяснение по случая", посочи прокурор Андреева. Разпитани са и свидетели, приобщени са много веществени доказателства. 

"Предисторията на случая е имотен спор между близки роднини", посочи прокурорът като обясни, че ескалирането на напрежението е дошло от търсене на правата от едната страна по отношение на имота. Тепърва предстои да се устаноив дали той е законен или не.

По обвинението Законът предвижда наказание от 15 до 20 г. затвор, доживотен затвор или затвор без право на замяна. 

Още в началото на седмицата служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев е рапоредил на ръководствата по места да се издирят такива  случаи и да се осъществи максимална превенция. „За съжаление тук времето ни изпревари. Това, което отчитам като слабост, е именно превенцията в този случай, която контрастира с изключително професионалните действия на полицията след извършване на деянието. Те могат да бъдат похвалени", каза Демерджиев.

Той допълни още, че в посока превенция с прокуратурата са набелязали мерки и решения, включително свързани за намиране и иззимане на подобни оръжия, които мога да служат за подобен тип престъпления.

"Не говорим за конкретни махали, а за стари, тлеещи конфлкикти, подобни на този, който не е от вчера, който е ескалирал вчера. Там, където има подобни конфликти, има опасност те да се възпламенят, ние ще вземем мерки, включително ще търсим дали страните по тези конфликти разполагат с такъв тип оръжия".  

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай