Пълен обрат с конфискуването на коли. Указанията на Сарафов

Съдът има ключова роля

Пълен обрат с конфискуването на коли. Указанията на Сарафов | StandartNews.com

Пълен обрат с конфискуването на коли. Според последните промени в НК за алкохол над 1,2 промила автомобилът на нарушителя се конфискува и той заплаща цената му. По този закон изгоря и царската дъщеря Калина, която направи катастрофа на паркинг пред хотел в Боровец.

Юристи обаче коментираха, че текстовете противоречат на останалите закони в страната – конфискация без присъда не може да има.

Нито служители на МВР, нито прокурори имат право да задържат временно автомобилите на пияни и дрогирани шофьори до влизането в сила на тяхната присъда. Това ще става само с решение на съда, който да налага задържането на превозното средство като обезпечителна мярка с оглед бъдещо му отнемане в полза на държавата.

Този принцип е залегнал в методическите указания, които изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до прокурорите в цялата страна, съобщава "Труд".

Поправките в НК влязоха в сила на 8 август и оттогава полицаи и прокурори от цялата страна решиха, че законът ги задължава временно да отнемат автомобили без съд и присъда.

Сега и. ф. главният прокурор обяснява на колегите си, че незабавно след привличане на обвиняемия, прокурорът трябва да внесе в съда искане за обезпечаване на отнемането на съответното МПС. Когато автомобилът не е собственост на обвиняемия, следва да се установи неговото имущество и искането за обезпечение да се насочи към негова собственост, за да се обезпечи отнемането на равностойността на МПС-то.

“Във всички случаи прокурорът следва да съобразява съразмерността между поисканите обезпечения и размера на равностойността на превозното средство, както и предвидената глоба”, указва Сарафов. И препоръчва по най-бързия начин след оценка да бъдат връщани превозните средства, когато не са на дееца или той е съсобственик с други лица.

В указанията изрично е подчертано, че при сключване на споразумения с пияни и дрогирани, въпросът с отнемането на автомобила не се обсъжда, а той ще се решава от съда, когато определя в цялост присъдата на извършителя.

Временно са задържани 214 моторни-превозни средства на пияни и дрогирани шофьори в първия месец след влизането в сила на поправките в Наказателния кодекс. Има и около 10 автомобила, вече отнети в полза на държавата, или са наложени плащания на тяхната равностойност, след сключени споразумения, одобрени от съда.

Това обаче не означава, че променените текстове от НК не се нуждаят от промяна, тъй като създават абсурди. Най-вече за това как тираджия, шофьор на строителна техника, или ватман, могат да платят равностойност на камион, кран или трамвай. Депутати обещаха още през септември да внесат поравки, като целта е да има съразмерност на наказанията, гаранции при обжалване и разграничване на понятията “употребил” и “под въздействие на”.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай