Пет години приказка за стълбата за Лозан Панов

Всеки, който е част от съдебната система, помни датата 11 декември 2015 година

Пет години приказка за стълбата за Лозан Панов | StandartNews.com

Всеки, който по някаква причина е близък или част от съдебната система, помни датата 11 декември 2015 година, пише в коментар "Правен свят".

Тогава група съдии, облечени в тогите си, и под предводителството на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов, излязоха на стълбите на Съдебната палата в София в знак на протест към държавата и в подкрепа на съдебната реформа.

Любопитно е да се припомни, че ден по-рано друг, само че “граждански” протест, поиска и провъзгласи бившия правосъден министър, а сега лидер на антиправителствената партия “Да, България” Христо Иванов, за премиер на държавата.

На 11 декември 2015 година председателят на ВКС, освен че поведе похода срещу системата, по чийто върхове е добре известно как беше инсталиран, изрече и паметните думи “Не на страха!”. Този бе и заветният момент, в който в съдебната система оттогава до днес се роди отделно от всички останали магистрати лоби, което и до сега бленува пълен контрол над правосъдието във всичките му проявления. Не е случайно, че и през 2020 г., четири години след паметния 11 декември, основен идеолог на въпросното лоби е именно бившият правосъден министър Христо Иванов.

Наскоро, тогавашният “лидер” на протестите в тоги на стълбите на Съдебната палата Лозан Панов изрече някои доста тежки думи по адрес на свои колеги съдии, правейки внушения и разнищвайки техните кариери като една класическа бъбрица, само защото конкретните имена, на конкретните магистрати стояха под решение, което председателят на ВКС явно не харесва.

Става дума за върховните съдии Любомир Гайдов, Николай Гунчев и по-специално Десислава Стоева. В публичната си изява, направена от трибуната на собствената медия на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев, Лозан Панов направи дисекция на професионалното развитие на тримата свои колеги, като най-голямо внимание бе отделено на съдия Стоева, за чийто кариерен растеж председателят на ВКС разказа на публиката с особен ентусиазъм и детайлност.

Дали заради къса памет, или по други причини, но в изявите на Лозан Панов не се съдържа нито дума за шеметните кариери на част от поддръжниците му от стълбите на Съдебната палата през 2015 година, въпреки неистовите му опити иначе да се покаже като пръв борец за правда, справедливост и смелост.

Проверка на “Правен свят” показа, че сред съмишлениците на председателя на ВКС от онази зима може би няма такъв, който за четири години да не се е издигнал по върховете на системата, макар силните думи от стълбите на Съдебната палата и въпреки мъченическите маски.

А ето и конкретните примери – Светослав Василев, през 2015 година е съдия в Софийския районен съд (СРС), но изведнъж се оказва командирован в Търговско отделение на Софийския градски съд (СГС). Интересното в случая е, че съдия Василев скоропостижно печели конкурс за Гражданско отделение на СГС, но и до ден днешен не освобождава мястото си в Търговското отделение.

Подобна е съдбата и на Владимир Вълков - командирован дълги години в СГС, настанен в Търговско отделение на СГС от тогавашния председател Калоян Топалов, въпреки че е класиран след няколко конкурса в Гражданско отделение, продължава да стои в Търговско. Именно Калоян Топалов бе и председателят на СГС, който преждевременно абдикира от поста си, подавайки оставка, без да даде никакво обяснение за това, след което се регистрира като адвокат.

Кариерен трамплин използват и съдиите Александър Ангелов, през 2015 година съдия в СРС, а сега част от СГС, както и Райна Мартинова - бивш кандидат за член на ВСС, заместник на настоящия общински съветник от партията на Христо Иванов – Методи Лалов в тогавашния му мандат като председател на СРС, след този случай я командироват в СГС.

Бившата заместничка на председателя Калоян Топалов – Десислава Попоколева – съдия от СГС, която отчетливо в годините протестира срещу всяка форма на управление на съда, различна от тази на Топалов, вече се намира във Върховния касационен съд (ВКС).

Скок в кариерите си правят и съмишлениците на Лозан Панов, Златина Рубиева, Джулияна Петкова и Атанас Атанасов, които от СГС, някак си бързо преминават в Софийския апелативен съд (САС), последният през командироване лично от председателя на ВКС.

Не на последно място, но като най-цветущ пример идва кариерният растеж на съдия Десислава Добрева, която за четири години сякаш направи троен тулуп до най-високото ниво в системата. През 2015 година съдия Добрева е част от СГС, по-късно заема място в Търговско отделение на САС, но тутакси е командирована от Лозан Панов във ВКС.

За запознатите с историята, изложеното дотук едва ли ще се яви изненада, но е изключително важно въпросът: “Всички ли са маскари или само тези, дето не са от нашите”? – в крайна сметка да намери своя отговор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай