Първо обвинение за полетите на властта при ГЕРБ

Първо обвинение за полетите на властта при ГЕРБ | StandartNews.com

София. Бившият шеф на правителствения авиоотряд беше обвинен за длъжностно престъпление. Според прокуратурата той е разрешавал превоз на лица, които нямат право на такъв по време на предишното управление за периода август 2009 – март 2013 г.

Повдигнатото от Софийската градска прокуратура обвинение срещу Пенчо Пенчев е за длъжностно престъпление. Той е с мярка за неотклонение „подписка".

Пенчев подаде оставка през юни миналата година след беше сформирана парламентарна комисия, която да проучва полетите на авиоотряда. Според заключенията на депутатите полетите на „Авиоотряд 28" за почти четирите години управление на ГЕРБ са стрували на данъкоплатците 33 млн. лв.

Държавата е била ощетена за сметка на частни фирми в 69 полета, при които е заплащано само горивото, без да се начисляват амортизационни разходи и за командировки на екипажите.

Комисията не можа да открие и списъци с пътувалите в правителствените самолети. Изникнаха обаче необичайни дестинации като София - Рилски езера, София - Шумен, София - ловни стопанства. Бяха потвърдени и превозите на футболните отбори „Витоша" (Бистрица) и „Чавдар" (Етрополе) за приятелски мач във Варна.

По време на скандала от ГЕРБ настояваха да бъдат разследвани и полетите на авиоотряда при предходното правителство на тройната коалиция БСП - ДПС - НДСВ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай