Панова: Ако процедурата е предрешена, има ли смисъл да се участва

Панова: Ако процедурата е предрешена, има ли смисъл да се участва | StandartNews.com

София. "Силно се надявам да няма предрешеност на избора", каза съдия Павлина Панова, кандидат за председател на Върховния касационен съд (ВКС) след изслушването й в етичната комисия на Висшия съдебен съвет (ВСС), предаде БГНЕС.

Панова призна, че я притеснява коментарът на правосъдния министър за сигналите за предрешеност на избора. Това я карало да си задава въпроси, карало я да се замисли при една предрешена процедура има ли смисъл човек да участва, ако е така.

"Може би той да има някакви други аргументи, които аз не знам. Действително някои неща се случиха в тази процедура, които мен в началото ме притесниха", заяви Панова. Тя посочи като такива някои изказвания на членове на ВСС, директно адресирани към нея. Сред тях посочи призива, ако Панов се откаже и тя да се откаже, а другото, че случилото се със съдия Панов компрометира нейната кандидатура.

"Думите имат значение, особено в правото, всяка дума тежи на мястото си, затова призовавам всички да имат прецизен изказ, какъвто се стремя да имам и аз. Надявам се в позитивизма, в качествата, достойнството на своя конкурент", подчерта Панова.

Лозан Панов тя определи като приятен събеседник, учтив, любезен, галантен мъж, смята, че е много етичен колега. Тя се надява на позитивна процедура и лично тя е настроена за това.

"Очаквам справедлива процедура, очаквам най-после ВКС да има избран председател и очаквам всички да останат удовлетворени от това, което ще се случи за ВКС, а това означава до голяма степен и за съдебната система в България", отговори Панова на въпрос за очакванията й от втората процедура за избор на председател на ВКС.

Тя каза, че е готова за загуба, като обясни, че всеки участник във всяка процедура е готов за загуба.

Етичната комисия ще излезе със становище следващия понеделник. Двамата кандидати бяха питани и за имотното им състояние. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай