Панов: Да започнем разделянето на ВСС

Панов: Да започнем разделянето на ВСС | StandartNews.com

Нека да започнем разделянето на ВСС на 2 колегии още от следващото заседание. Не бива да се чака това разделяне да стане от Народното събрание. Това призова членовете на ВСС шефът на ВКС Лозан Панов. Според него не трябва да се чака окончателното приемане на промените в Закона за съдебната власт, защото конституционните изменения вече са факт.

Според преходните и заключителни разпоредби на основния закон след влизането в сила на поправките в ЗСВ, кадровият орган има един месец да разпредели членовете от парламентарната квота в съдийската и прокурорската колегия. Ако не успее да се справи за това време, тогава разделянето се извършва от Народното събрание.

Затова, според Панов дискусията за критерии и принципите на разделянето трябва да започне веднага. Идеята му беше подкрепена от Галина Карагьозова и Калин Калпакчиев. Според Калин Калпакчиев в проекта, който вчера бе приет на първо четене в парламента, липсват критерии за разделянето на съвета. Затова според него, дискусията трябва да се води публично и ясно, а не непублично. С вашето изказване внушавате задкулисност, реагира Галя Георгиева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай