Отложиха екстрадирането на трафиканта от Лом

Отложиха екстрадирането на трафиканта от Лом | StandartNews.com

Окръжният съд в Монтана отложи за 17 септември делото за екстрадиция на 32 годишния Цветан Цветанов от Лом, заподозрян за смъртта на 71 бежанци, открити на 27 август в изоставен камион в Австрия. 32-годишният мъж бе задържан на 1 септември в дома си в ломския квартал Младеново, а на 3 септември окръжният съд в Монтана му наложи мярка за неотклонение – задържане под стража.


Цветан Цветанов бе арестуван по европейска заповед, издадена от прокуратурата на град Айзенщат, Австрия. При разследването е установено, че той е един от трафикантите, виновни за нелегален превоз на 71 бежанци в товарен камион, открити мъртви на магистрала в Австрия. Цветанов е обвинен за умишлено умъртвяване на бежанците чрез превоза им в херметически затворен камион.


В понеделник окръжният съд в Монтана трябваше да гледа делото за екстрадиция, поискана от австрийската страна. Тя обаче не е изпратила декларация по член 41 от Закона за европейския арест. Според него трябва задължително да се декларира, че след осъждането на обвинения в съответната страна, той ще бъде върнат в своята за излежаване на присъдата.
Цветан Цветанов бе доведен в съдебната палата за делото и посрещна с облекчение вестта за отлагането. В групата на трафикантите на хора се оказа и друг ломчанин – 29-годишният Методи Георгиев. Той е задържан в Австрия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай