Отличничката Точкова стана инспектор №1 на Темида

Отличничката Точкова стана инспектор №1 на Темида | StandartNews.com

Отличничка стана главен съдебен инспектор. Теодора Точкова бе избрана от депутатите с безпрецедентното мнозинство от 195 гласа. Броени минути по-късно тя обяви в кулоарите на парламента, че сред първите неща, с които се захваща, е създаване на регистър за дела, които са с по-висок обществен интерес - за корупция, подкупи и организирана престъпност. Така инспекторатът ще може да провери дали се спазват сроковете по регистрирането, движението и включването.

Желязната лейди с кадифената ръкавица. Така съдии и адвокати от Хасково описват Точкова. Тя е родом от Кюстендил, а в Хасково идва, следвайки съпруга си.

Съвсем скоро ще има рожден ден. Само 6 дни след избирането й за главен инспектор на ВСС родената на 8 април съдийка ще имат повод да почерпи новите си колеги. Като типичен представител на зодията си Овен, характерът й отговаря абсолютно и на девиза на зодиакалния си знак "Аз действам", обясняват колегите й.

Юридическият й стаж започва от юни 1993 г., когато е назначена като стажант-съдия в Окръжен съд Хасково. Кариерата й преминава през районен съд, където 4 г. е зам.-председател, след това действа с типичния си размах и изкачва стълбицата в кариерното си развитие. От началото на 2007 г. досега е председател на Хасковския административен съд.

Като шеф на звеното Теодора Точкова винаги е отчитала годината с добри резултати. Под нейно ръководство Хасковският административен съд получи през 2012 година отличието "Съд-модел" за резултатите в съдебната реформа от Програмата за развитие на съдебната система и Фондация "Америка за България".

Още в представянето си като кандидат за главен съдебен инспектор при предишния парламент, когато не се стигна до избор на главен съдебен инспектор, съдия Точкова изтъкна, че според нея кадровата политика е най-големият проблем на съдебната система и трябва да се промени.

Тя смята, че трябва да отпадне възможността във върховните съдилища да се назначават юристи, които не са били до момента съдии, както позволява Законът за съдебната власт. 46-годишната съдийка предлага свободните бройки във ВАС да се запълват от съдии от административните съдилища, а тези във ВКС - от общите. Още преди година тя беше категорична и заяви: Достойна съм за главен съдебен инспектор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай