Още 100 страници обвинения срещу Сумиста и компания

Още 100 страници обвинения срещу Сумиста и компания | StandartNews.com

Варна. Делото срещу „Килърите" във Варненския апелативен съд тръгна по същество и върви към своя финал, след като всички страни заявиха, че нямат нови доказателствени искания и съдебното следствие зад решетките на Варненския затвор може да приключи.

Поне два дни на ход са пледоариите на обвинението и на защитата на подсъдимите. Командированата от главния прокурор Сотир Цацаров – прокурор Ася Петрова внесе допълнение от 100 страници към протеста срещу присъдата на първа инстанция за убийството на търновския адвокат Петър Лупов.

Шуменският окръжен съд призна Петър Стоянов - Сумиста и Георги Вълев за подбудители на тежкото престъпление, но ги оправда заедно с бившия полицай Петър Атмаджов, че са били помагачи за самото извършване. Според прокуратурата лидерът на престъпната група Петър Стоянов е приемал основно мокрите поръчки за изпълнение и активно е участвал в подготовката за извършването им. Той лично е осигурил автомобила за убийците на Борислав Георгиев - изпълнителен директор на „Атоменергоремонт", патроните, с които е стреляно по него и взрива, който е трябвало да вдигне във въздуха колата на търновския адвокат Лупов.

Сумиста е прибрал 5000 лева за палежа на колата на убития след това адвокат, който трябвало да бъде наказан заради нерешени финансови проблеми по казуса „Тракия банк" от поръчителя Георги Вълев, който е също с доживотна присъда без право на замяна от Шуменския съд. И за убийството на Румен Рачев прокуратурата настоява, че Стоянов е не само подбудител, но и помагач.

Защитата обжалва пред Варненския апелативен съд най-тежките доживотни присъди без право на замяна на Петър Стоянов, на Васил Костов – Кеца и на бизнесмена от Търново Георги Вълев. Обвинението продължава да настоява за доживотен затвор без право на замяна и за Янко Попов –Туцо, на който наложеното наказание досега е 17 години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай